matematykaszkolna.pl
? Anula: Trójkąt o bokach 2, 5, 6 jest podobny do trójkąta, którego najkrótszy bok jest równy 8 oblicz pozostałe boki tego trójkąta. To zadanie jest zamieszczone na tej stronie i jest napisane 2/8=1/4 a dlaczego nie 8/2? jak czytałam na poprzednich stronach to zeby zobaczyć czy trójkąty sa podobne brało sie do licznika tą większą liczbę np 12/8
23 mar 13:32
Ajtek: Na jedno wyjdzie.
 2 1 
Zauważ

=

8 4 
teraz liczymy długość boku odpowiadającego 5 w mniejszym Δ.
5 1 

=

⇒ x=20 emotka.
x 4 
23 mar 13:34
Anula: okej to czemu na innej stronie pisze na odwrót? że z większego trójkąta bierze się większą wartość do licznika a tym zadaniu mniejszą do licznika
23 mar 13:36
Aga1:
 2 
Trójkąt pierwszy jest podobny do drugiego w skali k=

,
 8 
 8 
A trójkąt drugi jest podobny do pierwszego w skali k1=

2 
23 mar 13:37
Ajtek: Oba sposoby są poprawne. Tylko trzeba pamiętać, że jeżeli bierzemy większy do mniejszego, to cały czas tak robimy. Można również brać mniejszy do większego tak jak pokazałem wyżej emotka.
23 mar 13:38
Ajtek: O to to Aga1 emotka.
23 mar 13:38
Anula: ooo super, czyli jak nie mam podanych danych w tym większym to biore 2/8 a jak nie mam danych w tym mniejszym to biore 8/2?
23 mar 13:39
Aga1: Obojętnie, ale gdybyś miała podać skalę podobieństwa, to trzeba uważać , którą z tych liczb podać (stosownie do polecenia)
23 mar 13:45
Ajtek: Zgodnie z tym co napisała Aga1 nie ma znaczenia jaką skalę podobieństwa (proporcję) ułożysz. Ważne jest to aby trzymać się wybranej cały czas emotka.
23 mar 13:45
Anula: już rozumiem o co chodzi dzięki wielkie
23 mar 13:46