?
Anula: Trójkąt o bokach 2, 5, 6 jest podobny do trójkąta, którego najkrótszy bok jest równy 8 oblicz
pozostałe boki tego trójkąta. To zadanie jest zamieszczone na tej stronie i jest napisane
2/8=1/4 a dlaczego nie 8/2? jak czytałam na poprzednich stronach to zeby zobaczyć czy trójkąty
sa podobne brało sie do licznika tą większą liczbę np 12/8
23 mar 13:32
Ajtek: Na jedno wyjdzie.
teraz liczymy długość boku odpowiadającego 5 w mniejszym Δ.
| 5 | | 1 | |
| = |
| ⇒ x=20  . |
| x | | 4 | |
23 mar 13:34
Anula: okej to czemu na innej stronie pisze na odwrót? że z większego trójkąta bierze się większą
wartość do licznika a tym zadaniu mniejszą do licznika
23 mar 13:36
Aga1: | | 2 | |
Trójkąt pierwszy jest podobny do drugiego w skali k= |
| , |
| | 8 | |
| | 8 | |
A trójkąt drugi jest podobny do pierwszego w skali k1= |
| |
| | 2 | |
23 mar 13:37
Ajtek: Oba sposoby są poprawne. Tylko trzeba pamiętać, że jeżeli bierzemy większy do mniejszego, to
cały czas tak robimy. Można również brać mniejszy do większego tak jak pokazałem wyżej

.
23 mar 13:38
Ajtek: O to to
Aga1 
.
23 mar 13:38
Anula: ooo super, czyli jak nie mam podanych danych w tym większym to biore 2/8 a jak nie mam danych w
tym mniejszym to biore 8/2?
23 mar 13:39
Aga1: Obojętnie, ale gdybyś miała podać skalę podobieństwa, to trzeba uważać , którą z tych liczb
podać (stosownie do polecenia)
23 mar 13:45
Ajtek: Zgodnie z tym co napisała
Aga1 nie ma znaczenia jaką skalę podobieństwa (proporcję)
ułożysz.
Ważne jest to aby trzymać się wybranej cały czas

.
23 mar 13:45
Anula: już rozumiem o co chodzi dzięki wielkie
23 mar 13:46