Uklad rownan
Kogi: Poratuje ktos? Z gory dziekuje
Okresl ilosc rozwiazan ukladu rownan w zaleznosci od parametru m
2x+3y=4
4x+my=2m
23 mar 14:50
Aga1: Umiesz rozwiązywać układy równań metodą wyznacznikową, jeśli tak to oblicz wyznaczniki.
23 mar 16:43
Ali: Ja spróbowałem zapisać równania w postaci równań kierunkowych prostych. Wyszło mi coś takiego
ale nie weim czy to dobry sposób i co ważniejsze czy to są dobre wyniki
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
2x+3y=4 ⇒y=− |
| x + |
| a1=− |
| b1= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 4 | |
4x+my=2m ⇒ y=− |
| x+2 a2= − |
| b2=2 |
| | m | | m | |
| | 2 | | 4 | |
układ jest oznaczony czyli ma jedno rozw. ⇔a1≠a2⇒− |
| ≠− |
| ⇒2m≠12 ⇒ m≠6 |
| | 3 | | m | |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Układ ma nieskonczenie wiele rozwiązań ⇔a1=a2 i b1=b2⇒− |
| = − |
| i |
| =2 ⇒ 2m=12 |
| | 3 | | m | | 3 | |
(m=6) i 4=6
układ nie ma rozwiązań jeżeli a1=a2 i b1≠b2 jeżeli to nie jest dobre rozwiązanie prosiłbym o
komentarz bo włąśnie tego typu zadania teraz robię i nie do końca je opanowałem
23 mar 17:17
Kogi: W = 2 3
4 m
W= 2m −12
Wx= 4 3
2m m
Wx= 4m−6m
Wy= 2. 4
4. 2m
Wy=4m−16
Co mam teraz z tym dalej zrobic?
23 mar 17:33
Kogi: Hallo podpowie mi ktos?
23 mar 17:48
Ali: Bardzo bym chciał ale nie jestem pewien dlatego próbowałem innym sposobem

Nadal nie wiem czy
dobrze to zrobiłem i również czekam na jakąś propozycje
23 mar 17:54
Kogi: Czy moglby mnie ktos troche dokladniej nakierowac na droge ktora zaprowadzi mnie do rozwiazania
tego zadania

?
23 mar 19:47
Artur z miasta Neptuna:
po pierwsze:
W ≠ 0 (aby były rozwiązanie)
dla takie m, że W = 0 brak rozwiązań lub nieskończenie wiele (w tym przypadku brak bo W
x ≠ 0)
po drugie ... nie pamiętam ... zajrzyj do notatek
23 mar 19:57
Aga1: Wx≠0⇔ m≠6 −− układ jest oznaczony ( ma jedno rozwiązanie)
Dla m=6
Wx=−2*6=−12≠0
Dla m=−6 układ jest sprzeczny,
Gdyby wszystkie wyznaczniki były równe 0 to byłby to układ nieoznaczony (tak uczą w liceum)
23 mar 20:14
Artur z miasta Neptuna:
Aga1 −−− nie moja miła ... nie uczą
23 mar 20:22
Kogi: Wiec rozwiazanie ktore zaproponowal Ali rowniez jest dobre?
23 mar 20:30