potrzebne na wczoraj
maqr: W pierwszym pudełku są 3 losy wygrywające i 7 losów przegrywających, w drugim 5 wygrywających i
4 przegrywające. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadną mniej niż trzy oczka, to losujemy jeden
los z pierwszego pudełka, w przeciwnym wypadku− jeden los z drugiego pudełka. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wylosujemy los wygrywający
23 mar 04:33
wmboczek:
3/10 i 5/9 to P wygrania w pudełkach
2/6 i 4/6 to P wyboru pudełek
3/10*1/3+5/9*2/3=127/270
23 mar 10:31
Tragos: −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rzucamy kostką:
1. wypadnie mniej niż 3:
2 możliwości
losujemy jeden los z pierwszego pudełka: C
101 = 10
2 * 10 = 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2. wypadnie niemniej niż 3:
4 możliwości
losujemy jeden los z drugiego pudełka: C
91 = 9
4 * 9 = 36
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|Ω| = 20 + 36 = 56
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz interesuje nas wylosowanie losu wygrywającego
rzucamy kostką:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1. wypadnie mniej niż 3:
2 możliwości
losujemy jeden los wygrywający z pierwszego pudełka: C
31 = 3
2 * 3 = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2. wypadnie niemniej niż 3:
4 możliwości
losujemy jeden los z drugiego pudełka: C
51 = 5
4 * 5 = 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|A| = 6 + 20 = 26
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
23 mar 10:56
Hary:
23 mar 10:59
Aga1: Dwie różne odpowiedzi do jednego zadania!
23 mar 11:17