walec
jedras: Zad1)Wysokość walca ma długość 5cm.Promień podstawy wynosi 3cm.Oblicz pole pow.i objętość tego
walca.
Zad.2)Tworząca stożka ma długość 12 cm. i jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni.Oblicz
pole i objętość stożka.
Zad3)Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, którego bok ma 4cm.Oblicz pole po. i
objętość tego stożka.
Bardzo proszę o pomoc w tych zadankach−będę zobowiązany


!
23 mar 17:00
aniaa:

1)
V= πr
2 * H = 9π * 5 = 45π
P= 2πr
2 + 2πr*H = 18π + 30π = 48π
23 mar 17:22
aniaa:

2)
sin60
0 = H/12
√3 / 2 = H/12
H= 6
√3
cos60
0 = r/12
1/2 = r/12
r= 6
V= 1/3πr
2 * H = 1/3 * 36π * 6
√3 = 72
√3π
P= πr
2 + πrl = 36π + 72π = 108π
23 mar 17:31
aniaa: tylko zobacz czy na pewno tal masz w odp
23 mar 17:33
aniaa: 3)
H2 + 22 = 42
H2 = 12
H = 2√3
P= πr2 + πrl = 4π + 8π = 12π
V= 1/3πr2 * H = 4π * 2√3 / 3 = 8√3π / 3
23 mar 17:49
aniaa:

rysunek do 3
23 mar 17:51