zad
mila: W trójkącie prostokątnym punkt stycznosci okregu wpisanego w ten trojkąt dzieli
przeciwprostokątną na odcinki długości 5 i 12.Oblicz długość przyprostokątnych trójkąta,
Bardzo bym prosila o rozwiązanie i rysunek. Dziękuję.
23 mar 21:22
krystek:

T Pitagorasem obl r
23 mar 21:27
mila: w jaki sposob
23 mar 21:53
Aga1: Z twierdzenia Pitagorasa
(r+5)2+(r+12)2=172
23 mar 22:02
krystek: A jak brzmi tw Pitagorasa?
23 mar 22:03
Eta:
r>0 i c= 5+12=17 a= r+12 , b= r+5
(r+12)2+(r+5)2= 172
rozwiąż to równanie podaj r >0 i a=.... b=....
23 mar 22:03