będe wdzięczny :D
Grześ1992: Geometria Analityczna
Znaleść równanie tej płaszczyzny zawierającej punkty A(4,0,−2) ; B(5,1,7) która jest równoległa
do osi OX. Proszę o pomoc nie mam pomysłu na to zadanie
23 mar 23:03
MQ: Równanie płaszczyzny:
a*x+b*y+c*z+d=0
wektor [a b c] normalny do płaszczyzny, więc też prostopadły do osi OX
Stąd a=0
23 mar 23:20
pigor: ... np. tak : os OX to prosta o wektorze kierunkowym [1,0,0] , zatem równanie szukanej
płaszczyzny przez 2 punkty i równoległej do danego wektora to .:
|x−4 y z+2|
|5−4 1 7+2| = 0 ⇔
9y−z−2=0 − szukane
równanie . ...

| 1 0 0 |
23 mar 23:51