Liczba 2 jest miejscem zerowym funkcji
tarczyn: Liczba 2 jest miejscem zerowym funkcji f(x) = (3−m)x−4
Jak cóś takiego zrobić?
23 mar 20:26
Artur z miasta Neptuna:
skoro jest to miejsce zerowe to:
0= (3−m)*2 − 4
23 mar 20:27
Artur z miasta Neptuna:
miejsce zerowe równe 2 oznacza, że funkcja się 'zeruje' (przyjmuje wartość 0) dla x=2
23 mar 20:27
Saizou : miejsce zerowe jest to argument dal którego wartość przyjmuje 0
zatem
0=(3−m)*2−4
23 mar 20:27
tarczyn: czyli m to 1
23 mar 20:28
Saizou : tak
23 mar 20:29