Równanie prostej prostopadłej (proszę o sprawdzenie)
tt: Mam taką treść:
podaj równanie prostej prostopadłej do prostej y= −x+2 i przechodzącej przez punkt (2,3)
Wyszło mi: y=−x+5
Proszę powiedźcie mi czy dobrze policzyłem
23 mar 13:26
Ajtek: Źle.
warunek prostopadłości:
a1*a2=−1, gdzie a1 i a2 to współczynniki kierunkowe prostych.
23 mar 13:27
klemens: y=−x+2 p=(2,3)
y=−1/a x+b
3=1*2+b
3=2+b
3−2=b
b=1
czyli
y=x+1
23 mar 13:28
klemens: najprosciej mówiac to prosta prostopadła ma a przeciwne i odwrotne do a1, np
y=2x+3
a=2 b=3
prosta prostopadła do tej prostej ma a −1/2
23 mar 13:32