ciąg
lila: | | 1 | |
Wyraz ogólny ciągu (an) ma postać´ an = |
| , gdzie n ≥ 1. Wobec tego an+1 + an=  |
| | n(n+1) | |
23 mar 19:16
goldenfille: an+1 +an=1(n+1)(n+1+1)+1n(n+1)
wszystko wymnażasz sprowadzasz do wspólnego mianownika i doprowadzasz do najprostszej postaci
23 mar 20:04
Eta:
Nic nie trzeba wymnażać!
| | 1 | | 1 | | n + n+2 | | 2n+2 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | (n+1)(n+2) | | n(n+1) | | n(n+1)(n+2) | | n(n+1)(n+2) | |
| | 2(n+1) | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | n(n+1)(n+2) | | n(n+2) | |
23 mar 20:32