2 zadania - sprawdzcie i pomóżcie
matt: zad.1
Dwie figury są do siebie podobne w skali k = 5. Suma ich pól jest równa 520cm2. Oblicz pole
każdej z tych figur.
a + b = 520
ba = 5
b = 5a
a + 5a = 520
6a = 520 / :6
a = 8623
8623 + b = 520
b = 43313
wynik mi wyszedł raczej dobry ale nie wiem czy może to być tym sposobem rozwiązane?
zad.2 Oblicz pole trójkąta równobocznego, gdy:
a) długość jego boku jest równa 3 + √3
P = a2*√34
P = (3+√3)2*√34
no i tu dalej nie wiem jak ma być bo nie potrafie liczby niewymiernej podnieść do potęgi(wiem
że ma być około 9.715....), będe wdzięczny za pomoc.
23 mar 17:08
nieokiełznany: zada 1. układ równań:
F' + F = 580
zad. 2
a = 3 +
√3
| | (32 + 2*3*√3 + (√3)2) √3 | |
= |
| = |
| | 4 | |
= 3
√3 + 3
23 mar 20:33
matt: Dziękuje za pomoc
| | 12√3 + 18 | |
w tym 2 zadaniu chyba się pomyliłeś bo powinno być |
| (tam prz 6*3 napisałeś |
| | 4 | |
12 zamiast 18) ale i tak mi sporo pomogłeś bo nie wpadłem na to że wystarczy zastosować wzór
skróco nego mnożenia)
i ten wynik ma chyba tak wyglądać jak napisałem no bo skrócić się go nie da więc ma chyba tak
| | 12√3 + 18 | |
pozostać: |
| , czy mam racje? |
| | 4 | |
a co do pierwszego to mógłbyś mi bardziej rozjaśnić bądz napisać? tego tematu niewiele żeśmy
przerabiali w szkole i też takich tego typu zadań nie mieliśmy wogóle więc pisałem własnym
sposobem ale niewiem czy tak można.
25 mar 18:36
matt: może ktoś pomoże?
27 mar 17:23
krystek: 6*3=18 a Ty napisałeś 12 stąd inny wynik
27 mar 17:26
krystek: Jeżeli figury sa podobne to stosunek pól równy jest kwadratowi skali podobieństwa
| P1 | | a | |
| =k2 czyli w Twoim zadaniu 52 a Ty licząc wziąłeś |
| =5 |
| P2 | | b | |
27 mar 17:31