wartosc parametru a
Adam: Dla jakich wartości parametru a istnieje rozwiązanie równania:
1.
| | a2 − 3a + 2 | |
cos2x = |
| |
| | a + 1 | |
2.
2sin
2x + a
2 − 9 = 0
Z góry dziękuję
23 mar 11:15
Aga1: 1.
0≤cos
2x≤1
Rozwiąż podwójną nierówność
23 mar 11:19
Adam: | | a2 − 3a + 2 | |
1. Z |
| ≤ 1 wychodzi a ∊ <2 − √3 , 2 + √3> |
| | a + 1 | |
| | a2 − 3a + 2 | |
z |
| ≥ 0 wychodzi a ∊ (−∞, 1> ∪ <2, ∞) |
| | a + 1 | |
tak miało wyjść?
23 mar 12:26
Adam: Ma ktoś pomysł na zad 2?
Dlaczego w pierwszym 0≤cos2x≤1 ?
23 mar 12:41
Mila: cosx przyjmuje wartości ≥−1 i ≤1
to cos2 ≥0 i cos2x≤1
W 1 zadaniu drugi warunek inaczej i należy zaznaczyć na osi część wspólną.
2) 2sin2x + a2 − 9 = 0
2sin2x =− a2 + 9
sin2x =0,5(9−a2)
0≤0,5(9−a2)≤1
23 mar 22:41