Pomocy mili moji ciągi
tygrys: Prosze o sprawdzenie zadania o tresci
liczby 5,x+4,1 w podanej kolejnosci tworza ciąg arytmetyczny. wyznacz x
3x−8=3x+5+1
3x−6−5=9+1
−3x=10/:2
x=5
23 mar 14:04
Hary:
23 mar 14:05
Ajtek:
i teraz licz

.
23 mar 14:06
tygrys: no co dałam bo moze byc nie tak
23 mar 14:14
tygrys: | | 5+1 | |
no ok a to mozna podzielic |
| =X+4/:2? |
| | 2 | |
23 mar 14:15
Aga1: Pomnóż obie strony przez 2.
23 mar 14:16
tygrys: pomnożyc i dalej
23 mar 14:17
Aga1: 5+1=2x+8,
teraz niewiadome na jedną stronę , a wiadome na drugą i licz x.
23 mar 14:18
tygrys: yhm 2x+8
2x+6
23 mar 14:22