?
kamas: log (x2 + y2) (2y)=1
(x2 + y2)−−−> to ma być w podstawie logarytmu.
Jak narysować cos takiego? Przekształcić do (x2 + y2)=2y? Co dalej jeśli tak?
23 mar 15:38
Baś: y
2−2y+x
2=0
(y−1)
2−1+x
2=0
(y−1)
2+x
2=1
Poznajesz?
Do tego dodaj zalożenia
23 mar 15:40
MQ: (x2+y2)1=2y
Z definicji logarytmu
23 mar 15:41
;o: Ooo ja... Dzięki!
23 mar 15:41
;o: | | 1 | | 1 | |
A jeszcze zapytam, bo wychodzi że punkt(1, |
| ) oraz punkt (−1, |
| ) nie należy do tego |
| | 2 | | 2 | |
wykresu, nie wiem jak z tych założeń to wychodzi.
23 mar 15:53
Baś: x
2+y
2>0 −> zawsze spełnione
2y>0 ⇔ y>0
x
2+y
2≠1 −> ten warunek zwyczajnie najlepiej sprawdzić łopatologicznie poprzez podstawienie
iksa. Jeśli ta nierówność będzie zachodzić, musisz wykluczyć
23 mar 15:57
MQ: Dostałeś równanie na okrąg o środku w p (0,1) i promieniu 1
Warunek wykluczający to warunek na okrąg o środku w p. (0,0) i promieniu 1
Te dwa okręgi przecinają się właśnie w punktach przez ciebie podanych, czyli te wykluczamy z
wykresu.
23 mar 16:03