przekształcenie wzoru
matushaq: przekształcenie wzorów skróconego mnożenia. jest mi to potrzebne do wzorów Vietea i nie
rozumiem pewnej rzeczy.
1. a
3 + b
3 = (a+b)
3 −3a
2 b − 3ab
2 = (a+b)
3 − 3ab(a+b)
2. a
3 + b
3 = (a+b) (a
2 − ab + b
2) = (a+b) (a+b)
2 − 3ab = (a+b)
3 − 3ab
dlaczego drugie przekształcenie jest błędne?
Dzięki z góry za pomoc

PS. Dobra stronka
23 mar 22:02
Aga1: Wystarczy sprawdzić
2. P=(a+b)3−3ab=a3+3a2b+3ab2+b3−3ab≠a3+b3≠L
23 mar 22:05
krystek: (a+b)[(a+b)2−3ab]
23 mar 22:06
Saizou : (a+b) (a+b)2−3ab=(a+b)(a2+2ab+b2)−3ab= a3+2a2b+ab2+ab+2ab2+b3−3ab
23 mar 22:08
matushaq: no tak, ale gdzie ja tam błąd popełniłem. ogólnie to ja wiem że jest źle, ale w którym miejscu
w trakcie przekształcania źle coś zrobiłem. chodzi mi głównie o to że (a2 − ab + b2) =
(a+b)2 − 3ab . więc gdzie tu błąd
23 mar 22:09
matushaq: sory napisałem przed przeczytaniem odpowiedzi. czyli nawias rozumiem
23 mar 22:10
Aga1: Zabrakło Ci nawiasu(a+b)[(a+b)2−3ab]
23 mar 22:13