parametryczne równanie
Tiamat: Napisz równanie w postaci parametrycznej: A(1,5) B(−2,−1)
równanie kierunkowe wyszło mi y=53x +10
r. ogólne −53x +y−10=0
problem mam tylko z ostatnim równaniem, które nawet nie wiem jaki ma wzór, wiec licze na kogos
madrego: )
23 mar 20:50
Krzysiek: równanie prostej to: y=2x+3
ogólne: −2x+y−3=0
wektor równoległy do prostej to: [1,−2]
punkt A należy do prostej więc:
parametryczne:
x=1+t
y=5−2t
t∊R
23 mar 21:06
Tiamat: Buuu, to jak to obliczyłeś krok po kroku?;c
23 mar 21:18
Krzysiek: co konkretnie? równanie parametryczne (np.prostej k) ma postać:
k: x=x0 +at
y=y0 +bt
gdzie (x0 ,y0 )∊k
[a,b] || k
[a,b]−wektor
równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty to poszukaj wzoru lub wstaw do równania: y=cx+d
współrzędne dwóch punktów i wyznacz c,d
23 mar 21:21
Tiamat: generalnie wszystko, bo jak źle zrobiłam, to nie wiem jak mam robic za przeproszeniem dobrze
23 mar 21:23
pigor: hmm ... , lub z równania prostej przez 2 punkty masz od razu :
| x−1 | | y−5 | | x−1 | | y−5 | | x−1 | | y−5 | |
| = |
| =t i t∊R ⇒ |
| = |
| =t ⇔ |
| = |
| = t ⇔ |
| −2−1 | | −1−5 | | −3 | | −6 | | 1 | | 2 | |
x−1= t i y−5= 2t ⇔
(x,y)=(1+t, 5+2t) − szukane
równanie parametryczne, ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
różni się od tego powyżej , bo tam zamiast ...

[1,−2] powinien być wektor [1,2]
24 mar 15:40