Trygonometria
Baś: Trygonometria.
Czyli jak zawsze klapa na całej linii...
Rozwiąż nierówność dla x∊<−π,π>
|cosx|(cosx−cos45)≥0 cosx=t
1 przypadek: dla cosx≥0
2 przypadek: dla cosx<0
I w zasadzie, nie wiem jak dalej. W ogóle. Mógłby mi ktoś "dorozwiązywać" przypadek pierwszy,
żebym mogła sobie doliczyć na tej podstawie przyp. 2. ?
23 mar 20:53
ZKS:
Nie rozumiem czemu wymnażasz nawias przez |cosx| przecież to jest zawsze większe równe 0 więc
| | √2 | |
zostaje Ci tylko do rozwiązania cosx ≥ |
| . |
| | 2 | |
23 mar 20:59
Baś: Cześć
ZKS Trygonometria to coś, czego też nie rozumiem. Więc trochę bezrozumnie staram się
to doprowadzić do jakichś równań lub nierówności... Jak widać idzie źle.

Dobra, to próbuję
23 mar 21:04
Baś: Dobra, nie wyszło
| | √2 | | −π | | π | |
Ale domyślam się dlaczego.... z nierówności cosx≥ |
| wynika x∊< |
| , |
| > |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
No i... to się nie zgadza. Trzeba jeszcze "zauważyć", że wyrażenie (całe)= 0 dla |cosx|=0 i
dodać te przypadki. Wtedy się zgadza
23 mar 21:12
Artur z miasta Neptuna:
jak nie wiesz jak dalej?
toć to zwykłe parabolki −−− rysujesz ... oznaczasz przedział t
następnie patrzysz na warunek t∊<0;1> lub t∊<−1;0) (zależy który przypadek
zawężasz wynik
podstawiasz i wyliczasz 'x'
23 mar 21:13
rumpek: Basiek 
przed chwilą skończyłem to takie alla wypracowanie z polaka
23 mar 21:20
Baś: To teraz już wiem, ale wychodzą mi totalne głupoty

Czuję, że jednym sposobem mi wystarczy

Dziękuję
23 mar 21:21
rumpek: wrzucić tu czy założyć nowy temat?
23 mar 21:22
Baś: rumpek, świetnie, jestem z Ciebie dumna

Ja dotknęłam trygonometrii właśnie. (więc z siebie też)

Też będę musiała coś z polskiego zrobić. Dziś niemal dostałam (jeśli dobrze pamiętam) pierwsze
1 w LO



właśnie z ... polskiego
23 mar 21:23
Baś: Nie krępuj się
23 mar 21:23
rumpek: ok

z polskiego tyle laczków wpadło, że straciłem rachubę po 20
23 mar 21:24
Baś: Ech, zadania nie zrobiłam. W zasadzie dwóch. A jakby zliczyć z tych trzech lat, to tak troszkę
więcej. Już prawie, prawie dostałam; ale jednak nie.
23 mar 21:26
rumpek:
Temat: Na podstawie podanych fragmentów poematu Adama Mickiewicza Pan Tadeusz scharakteryzuj i
porównaj postacie Zosi i Telimeny.
/* Analiza */
1. Ulokowanie fragmentów:
* Fragment 1 − fragment pochodzi z wątku, gdzie Tadeusz przybył do rodzinnego domu (Zosia)
* Fragment 2 − gdy już poznała obu panów [po jedzeniu] (Telimena)
* Fragment 3 − pochodzi już z końcówki utworu, gdy Hrabia wrócił jako pułkownik bodajże
* Fragment 4 − przed "imprezką" zaręczynową Zosi oraz Tadeusza
2. Słowa wstępu:
* Wszystkie przedstawione fragmenty ukazują nam wygląd i charakter [postępowanie] postaci (Zosi
oraz Telimeny) [można jeszcze rozpatrywać inne postacie Hrabiego i Tadeusza, ale nie o to
jesteśmy pytani]
3. Charakterystyka Zosi:
* Młoda dziewczyna, bardzo nieśmiała. Możemy odebrać ją bardzo pozytywnie, wszystkie
dostarczone fragmenty ukazują ją od dobrej strony. Można rzec, że lubiła, wręcz kochała
ogród,a co za tym idzie − ogrodnictwo. W sytuacji, gdy zobaczyła Tadeusza w pokoju szybko
wybiegła po deseczce − co może świadczyć o tym, że była niezbyt ufna nieznanym ludziom. Jej
charakter dopiero się kształtował. Przypomnijmy sobie, że nie miała rodziców. Była skromnie
ubrana − kolejna pozytywna cecha, nie była za przepychem. Chodziła często w starych rzeczach,
np.: robiła kolczyki własnoręcznie (chyba

).
Jest rozsądną dziewczyną. Rozpatrzmy teraz sytuację, gdy Zosia podejmuję bardzo ważne decyzję −
mianowicie wchodzi w związek z Tadeuszem. Jest bardzo "uległa", wie gdzie jest jej miejsce −
zajmowanie się gospodarstwem. Będzie troszczyła się wręcz o Tadeusza [troskliwa]. Pozostawia
decyzję Tadeuszowi − "szefowi

". Będzie z nim całkowicie zgodna, czyli zaczęła mu już bardzo
ufać. Chce ona mieszkać na wsi − kobieta zaradna. Przeszła okres przemiany, dojrzała. Określa
czym będzie zajmować, można rzec, że daje Tadeuszowi wsparcie − wspomaga go. Jest bardzo
pomocna. Nie boi się żadnej pracy − odważna, podejmie każdą pracę.
4. Charakterystyka Telimeny:
* Kobieta już dojrzała. Jest opiekunką Zosi. Jest ukazana w sytuacji, gdzie poszukuje kandydata
na męża. Jest interesowaną kobietą, bardzo kobieca. Interesują się nią mężczyźni, wykorzystuje
swój wygląd, atuty − szczególnie podkreśla te "dwa" atuty tzw. dekolt

. Można rzec, że jest
bardzo kochliwa, ale myśli w miarę racjonalnie, ponieważ chce się ustatkować. Zrozumiała, że
związki na krótką metę nie są już dla niej. O jej interesowności może świadczyć sytuacja, gdy
rozważa wybór między Tadeusza, a Hrabią. Ocenia ich, dość krytyczna. Ocenia ich wygląd −
najważniejsza cecha dla niej, więc nie patrzy na "czyjeś serce". Próżna kobieta − wartości
drugiego człowieka nie są dla niej ważne. Poszukuje kandydata na męża, którego może
ukształtować − niezwykle "władcza". Chce zajmować pozycję "samca alfa" w związku

. Można
doszukać też się pozytywnych wartości w jej charakterze, myśli również o innych "szczęściu" −
myślała o zeswataniu Zosi i Hrabiego − wielkoduszna [chociaż i tak, też chce tu rządzić i się
wtrącać]. Nie szanuje czyjegoś zdania, myśli, że ona jest najważniejsza. Chce zacząć używać
życia. Drugi fragment mówiący o Telimenie ukazuje ją jak "mniej władczą" kobietę − Hrabia nie
daje jej wyboru, albo jest z nim albo "salut". Ten fragment doskonale oddaje jej niestatek,
cały czas zmienia pozycję − już zaczęła myśleć o Rejencie. [dostała wstążkę od Hrabiego, na
znak, że ją kocha i jak wróci "bierze towar"]. Gdy jednak zgodziła się ostatecznie na ślub z
Hrabią − bardzo zawzięta, jeżeli skrzywdziłby ją to ... . Coś czuli do siebie. Telimena nie
jest zbyt stała w związkach.
5. Porównanie Telimeny do Zosi:
* Porównanie Telimeny do Zosi jest prostym zadaniem. Nie ma bowiem, żadnych podobieństw. Zosia
jest przeciwieństwem postępowania i zachowania Telimeny. Zosię możemy rozpatrywać bardzo
pozytywnie, niestety Telimenę nie. Można rzec, że Zosia jest "bardziej dojrzała" od Telimeny.
Telimena nie jest zdolna do stałych związków − Zosi nie chodzi to po głowie [nie myślała, na
początku epopei]. Zosia mimo, że jest młoda, jest bardziej uczynna, zaradna, nie boi się
żadnej pracy. Można określić ją mianem "swojskiej dziołchy"

. Telimena wolała nic nie robić
[wiem to z innych fragmentów utworu].
Skupiała się na czymś innym. Obie miały inne cele, myślały zupełnie o innych rzeczach.
Porównywanie ich zupełnie nic nie daje − bardziej podkreśla różnice między nimi. Zosia ma
lepsze podejście do życia, świata. Jest bardziej otwarta na ludzi.
uff

30 minut temu zacząłem
23 mar 21:26
Baś: Super, postaram się to sprawdzić jak najszybciej, czy zdążę dziś− nie obiecuję, bo mam jeszcze
kilkaset rzeczy na "teraz"

Gdybym nie musiała rano wstać, to pewnie miałbyś to nad ranem,
albo i wcześniej

Tymczasem: nie miałbyś dwóch minutek, wytłumaczyć mi coś z trygono?
23 mar 21:31
rumpek: Obecnie? planuje iść na rower

bo 11 stopni na dworze. Zrobię rundkę wokół jeziora
i wracam
23 mar 21:33
Baś: Jest 21:30, a 11 st. to wcale nie tak przyjemnie.
Ale jedź

miłego
23 mar 21:34
krystek: Baś,podaj
23 mar 21:45
Baś: Nie chcę zadania, tylko schemat, czemu tak:
tg(x+b)=tg(c−x)⇔
x+b= c−x
lub x+b=x−c
skąd to LUB i czy zawsze tak będzie ?
23 mar 21:50
MQ: Skąd ci się to LUB wzięło?
Co najwyżej może być:
x+b=c−x+kπ
23 mar 22:02
Baś: Jest podany przedział, więc +kπ jest zbędne

Chociażby z odpowiedzi? Mają być 2 iksy.
Może konkret.
| | π | | π | |
2x= |
| => x= |
| i owszem, to jest jedna z dwóch możliwości.  |
| | 6 | | 12 | |
23 mar 22:05
MQ: Jaki masz podany przedział?
23 mar 22:10
23 mar 22:11
MQ: No to wg mnie tylko jedno rozwiązanie.
Dlaczego twierdzisz, że mają być dwa?
23 mar 22:14
Baś: Bo ja zawsze zgadzam się z Aksjomatem. On tak uważa, więc ja też
23 mar 22:17
23 mar 22:19
Baś: Tak jest w odpowiedziach! Zwyczajnie.
23 mar 22:20
MQ: Coś pominęłaś w takim razie. Podaj treść zadania.
23 mar 22:21
Baś: Rozwiąż równanie
| | π | | π | | π | | π | |
tg(x+ |
| )=tg( |
| −x) w przedziale (− |
| , |
| ). |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Całość
| | −5π | | π | |
odp: x= |
| lub x= |
| |
| | 12 | | 12 | |
23 mar 22:24
krystek: Poniewaz podałas x∊<..>, co nie jest prawdą .
I odpowiedx sie zgadza.
23 mar 22:30
Baś: Tak, zauważyłam swoją pomyłkę przy przedziale.
Dalej nie rozumiem jednak rozwiązania. tego "lub"
23 mar 22:31
MQ: czyli trzeba było brać rozwiązanie tak, jak mówiłem:
i wybrać tylko te, które wpadają w zadany przedział dla x
| | π | | π | |
jedno rozwiązanie mamy dla: x+ |
| = |
|
|
| | 3 | | 2 | |
| | π | | π | |
drugie dla: x+ |
| = |
| −x−π |
| | 3 | | 2 | |
23 mar 22:36
MQ: Poprawka:
| | π | |
w pierwszym po prawej miało być |
| −x |
| | 2 | |
23 mar 22:37
krystek: uwzględniasz okresowośc i wybierasz k i patrzysz który z kątów mieści sie w tym przedziale.
23 mar 22:37
Eta:
Ecchh
| | π | | π | | π | |
x= |
| +k* |
| dla k=0 ⇒ x= |
| |
| | 12 | | 2 | | 12 | |
| | π | | π | | −5 | |
dla k= −1 ⇒ x= |
| − |
| = |
| π |
| | 12 | | 2 | | 12 | |
23 mar 22:40
23 mar 22:44
Eta:
23 mar 22:46
Baś: 1. Ulokowanie fragmentów:
* Fragment 1 − fragment pochodzi z wątku, gdzie Tadeusz przybył do rodzinnego domu (Zosia)
* Fragment 2 − gdy już poznała obu panów [po jedzeniu] (Telimena)
* Fragment 3 − pochodzi już z końcówki utworu, gdy Hrabia wrócił jako pułkownik bodajże
* Fragment 4 − przed "imprezką" zaręczynową Zosi oraz Tadeusza
2. Słowa wstępu:
* Wszystkie przedstawione fragmenty ukazują nam wygląd i charakter [postępowanie] postaci (Zosi
oraz Telimeny) [można jeszcze rozpatrywać inne postacie Hrabiego i Tadeusza, ale nie o to
jesteśmy pytani]
3. Charakterystyka Zosi:
* Młoda dziewczyna
1, bardzo nieśmiała
1. Możemy odebrać ją bardzo pozytywnie,
wszystkie
dostarczone fragmenty ukazują ją od dobrej strony. Można rzec, że lubiła, wręcz kochała
ogród,a co za tym idzie − ogrodnictwo
1. W sytuacji, gdy zobaczyła Tadeusza w pokoju
szybko
wybiegła po deseczce − co może świadczyć o tym, że była niezbyt ufna nieznanym ludziom. Jej
charakter dopiero się kształtował. Przypomnijmy sobie, że nie miała rodziców. Była skromnie
ubrana − kolejna pozytywna cecha, nie była za przepychem. Chodziła często w starych rzeczach,
np.: robiła kolczyki własnoręcznie (chyba ).
Jest rozsądną dziewczyną. Rozpatrzmy teraz sytuację, gdy Zosia podejmuję bardzo ważne decyzję −
mianowicie wchodzi w związek z Tadeuszem. Jest bardzo "uległa", wie gdzie jest jej miejsce −
zajmowanie się gospodarstwem. Będzie troszczyła się wręcz o Tadeusza [troskliwa]. Pozostawia
decyzję Tadeuszowi − "szefowi ". Będzie z nim całkowicie zgodna
1, czyli zaczęła mu już
bardzo
ufać. Chce ona mieszkać na wsi − kobieta zaradna. Przeszła okres przemiany, dojrzała. Określa
czym będzie zajmować, można rzec, że daje Tadeuszowi wsparcie − wspomaga go. Jest bardzo
pomocna. Nie boi się żadnej pracy − odważna, podejmie każdą pracę.
4. Charakterystyka Telimeny:
* Kobieta już dojrzała.
1 Jest opiekunką Zosi.
1Jest ukazana w sytuacji, gdzie
poszukuje kandydata
na męża
1. Jest interesowaną kobietą
1, bardzo kobieca
1. Interesują się nią
mężczyźni, wykorzystuje
swój wygląd, atuty − szczególnie podkreśla te "dwa" atuty tzw. dekolt . Można rzec, że jest
bardzo kochliwa, ale myśli w miarę racjonalnie, ponieważ chce się ustatkować
1.
Zrozumiała, że
związki na krótką metę nie są już dla niej. O jej interesowności może świadczyć sytuacja, gdy
rozważa wybór między Tadeusza, a Hrabią. Ocenia ich, dość krytyczna. Ocenia ich wygląd −
najważniejsza cecha dla niej, więc nie patrzy na "czyjeś serce". Próżna kobieta − wartości
drugiego człowieka nie są dla niej ważne. Poszukuje kandydata na męża, którego może
ukształtować − niezwykle "władcza". Chce zajmować pozycję "samca alfa"
1 w związku . Można
doszukać też się pozytywnych wartości w jej charakterze, myśli również o innych "szczęściu" −
myślała o zeswataniu Zosi i Hrabiego − wielkoduszna [chociaż i tak, też chce tu rządzić i się
wtrącać]. Nie szanuje czyjegoś zdania, myśli, że ona jest najważniejsza. Chce zacząć używać
życia
1. Drugi fragment mówiący o Telimenie ukazuje ją jak "mniej władczą" kobietę −
Hrabia nie
daje jej wyboru, albo jest z nim albo "salut". Ten fragment doskonale oddaje jej niestatek,
cały czas zmienia pozycję − już zaczęła myśleć o Rejencie. [dostała wstążkę od Hrabiego, na
znak, że ją kocha i jak wróci "bierze towar"]. Gdy jednak zgodziła się ostatecznie na ślub z
Hrabią − bardzo zawzięta, jeżeli skrzywdziłby ją to ... . Coś czuli do siebie. Telimena nie
jest zbyt stała w związkach.
5. Porównanie Telimeny do Zosi:
* Porównanie Telimeny do Zosi jest prostym zadaniem. Nie ma bowiem, żadnych podobieństw. Zosia
jest przeciwieństwem postępowania i zachowania Telimeny. Zosię możemy rozpatrywać bardzo
pozytywnie, niestety Telimenę nie. Można rzec, że Zosia jest "bardziej dojrzała" od Telimeny.
Telimena nie jest zdolna do stałych związków − Zosi nie chodzi to po głowie [nie myślała, na
początku epopei]. Zosia mimo, że jest młoda, jest bardziej uczynna, zaradna, nie boi się
żadnej pracy. Można określić ją mianem "swojskiej dziołchy" . Telimena wolała nic nie robić
[wiem to z innych fragmentów utworu].
Skupiała się na czymś innym. Obie miały inne cele, myślały zupełnie o innych rzeczach.
Porównywanie ich zupełnie nic nie daje − bardziej podkreśla różnice między nimi. Zosia ma
lepsze podejście do życia, świata. Jest bardziej otwarta na ludzi.
3
15/ 25

super. Wydaje mi się też, że można by tam podczepić jeszcze po jednym punkcie u
Zosi i Telimeny

więc − licz sobie takim przedziałem może <15,17>
24 mar 16:37
rumpek: jakiś tam niby postęp jest

jakie kolejne wypracowanie

?
24 mar 19:43
Godzio:
O Matko, że Ci się chce

Olałem polski totalnie, próbne matury miałem (32% pierwsza, reszta nie wiele więcej

), a z
prawdziwej 76

więc jak widać, prawdziwa to Ci tak ocenią że zdasz z zamkniętymi oczami
24 mar 19:53
rumpek: no ja 37% z próbnej

dlatego "planuję zdać"
24 mar 19:54
24 mar 20:01
rumpek: no dobra
24 mar 20:02
Baś: Na przyszłą sobotę powiedzmy?
24 mar 20:04
rumpek: luzik
24 mar 20:05
Baś: To super

Na piątek nie musisz, bo w sumie pewnie i tak nie będę mieć czasu

Teraz mogę się ulotnić

Powodzenia
24 mar 20:07
rumpek: Dzięki
24 mar 20:08