zapisując liczbę...
DZIADZIA: Zapisujac liczbe w liczniku 32 do potegi 23 * (116)do potegi −34 i teraz
mianownik
2√8√2 w postaci potęgi liczby 2 otrzymamy
23 mar 19:18
DZIADZIA: tak napisałem mam nadzieje że ogarniecie ten zapis
23 mar 19:18
DZIADZIA: mi w liczniku wychodzi 4 do potegi
23*4do potegi
24 i mianownik 256 i co dalej
mam z tym zrobic

?
23 mar 19:21
DZIADZIA: to są zadania zamkniete
A 2 do potegi 5512
B 2 do potegi 4312
C 2 do potegi 374
D 2 do potegi 294
23 mar 19:23
Eta:
odp:B)
23 mar 19:27
krystek: | | 1 | |
32=25 ⇒2103 a |
| =2−4 i teraz zapisz licznik w potędze liczby 2 |
| | 16 | |
mianownik 2*8
12*2
14 i zapisz w jednej potędze
23 mar 19:28
krystek: Witaj Eta podam jedno zadanie , które dla mnie nie jest jasne .Całkowite zaćmienie.
23 mar 19:29
Eta:
| (25)2/3*(2−4)−3/4 | | 219/3 | |
| = |
| = ..... |
| 21*(23*21/2)1/2 | | 211/4 | |
23 mar 19:31
DZIADZIA: 116do potegi −34=16 do potegi 34=24do potegi 34=2do potegi 124 i tej
potegi juz nie wolno skracac ?
23 mar 19:41
DZIADZIA: aha ok juz wiem gdzie miałem poslizg
23 mar 19:43
DZIADZIA: Eta potegi moge skracac jesli są w postaci ułamka?
23 mar 19:52
Eta:
Nie rozumiem pytania?
23 mar 20:09
DZIADZIA: np 2 do potegi
124 ⇒2
3 ?
| 219/3 | |
| = 2do potegi 19/3 : 2do potegi 11/4=2 do pot. 19/3 *12do potegi |
| 211/4 | |
11/4

?
jakiegoś zacmienia dostałem
23 mar 20:20
Eta:
| | 19 | | 11 | |
n−m= |
| − |
| =................ |
| | 3 | | 4 | |
Ułamki odejmowć to
DZIADZIA umie?
23 mar 20:23
DZIADZIA: umie umie

dziękuje i zycze miłego wieczoru ja muszę uciekać do roboty
23 mar 20:25
Eta:
No wreszcie ...........
23 mar 20:27