wielomiany
klemens: wielomian
w(x)=x3+3x2−4
rozłoz na czynniki i podaj wszystkie pierwiastki
23 mar 14:06
Ajtek: x=1 jest pierwiastkiem tego wielomianu, teraz podziel go przez dwumian x−1.
23 mar 14:08
Aga1: x3−x2+4x2−4=x2(x−1)+4(x−1)(x+1)=(x−1)(x2+4x+4)=(x−1)(x+2)2
23 mar 14:10
klemens: chyba nie rozumiem
23 mar 14:11
klemens: dokładnie polecenie brzmi tak:
dany jest wielomian W(x)=x3+kx2−4
k=3
dla wyznaczonej wartosci k rozłóz wielomian na czynniki i podaj jego wszystkie pierwiastki
23 mar 14:14
Aga1: Wskazówka 3x2=−x2+4x2.
Podstaw i grupuj wyrazy pierwszy z drugim , trzeci z czwartym i dodatkowo zauważ, że
x2−1=(x−1)(x+1)
23 mar 14:15
klemens: aaaaaaaaaaaa juz wiem
dzieeeeeeeeeeeeeeeeeki
23 mar 14:16