Zadania z zastosowaniem wzorów Viete'a
sphinx: 1. Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie x
1, x
2 równania x
2 − 4mx + 3m
2 = 0 spełniają
warunek 5∊(x
1, x
2)?
2. Dla jakich wartości parametru m rozwiązania x
1, x
2 równania x
2 + (3m − 2)x + (m + 2) = 0
spełniają warunek x
12 + x
22 > 8?
3. Sprawdź, czy istnieją takie wartości parametru a, dla których równania x
2 + ax + 4 = 0 ma
dwa rozwiązania x
1, x
2 takie, że x
12 + x
22 = 1.
Bardzo proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki.

Są to zadania z zastosowaniem wzorów Viete'a.
23 mar 18:50
krystek: 2) x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2 i wzory viete'a
amalog w 3)
23 mar 19:00
sphinx: najbardziej chodzi mi o zadanie 1, żeby ktoś mi w tym pomógł i wytłumaczył
23 mar 19:19
krystek: x1<5<x2 i f(5)<0 iΔ≥0
23 mar 19:23
sphinx: a jeśli mógłbyś to bardziej rozpisać
23 mar 19:34
sphinx: aha ok już mam
jeszcze tylko zostały 2 i 3
23 mar 19:36
Aga1: Δ≥0
| | −b | | c | |
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2=( |
| )2−2* |
| , gdzie a=1, |
| | a | | a | |
23 mar 19:46
sphinx: jak sprawdzić, czy istnieją te wartości parametru a?
23 mar 19:50
sphinx: w zadaniu 3
23 mar 19:50
sphinx: nie wiem wogóle od czego zacząć
23 mar 19:56
mateusz: 1) Obliczasz pierwiastki tego rownania (ladnie wychodzi, bo pierwiastek z delty to 2m).
Otrzymujesz, że x1=2m oraz x2=3m. Jezeli chcemy, aby 5 nalezala do (x1,x2) to musi
zachodzic x1<5 i x2>5. Rozwiazujac ten uklad otrzymasz, ze m∊(5/3 , 5/2).
23 mar 19:57
sphinx: 1 już mam, teraz zostało mi 3
23 mar 20:00
Artur z miasta Neptuna:
x12 + x22 = (x1+x2)2 − 2x1x2 ... a tutaj to są wzory viete'a
23 mar 20:04
Artur z miasta Neptuna:
to oczywiście do 3 zadania było
23 mar 20:04
sphinx: ale co dalej zrobić i na jakiej podstawie okreslic czy istnieje wartość czy nie?
23 mar 20:06
Artur z miasta Neptuna:
a 1 zadanie można prościej
zauważasz, że współczynnik przy najwyższej potędze >0 ... więc 'ramiona skierowane do góry'
aby liczba była w przedziale, pomiędzy miejscami zerowymi ... to wielomian musi przyjmować
wartość ujemną dla tego punktu
więc:
52−4m*5 + 3m2 <0
i Δ>0
23 mar 20:06
Artur z miasta Neptuna:
do trzeciego
Δ≥0
wtedy
| | b | | c | |
x12 + x22 = (x1+x2)2 − 2x1x2 = (− |
| )2 − 2 |
| = ... |
| | a | | a | |
23 mar 20:07
sphinx: nie rozumiesz, że zadanie 1 mam już rozwiązane i dobrze mi wyszło, tylko 3 zostało mi do
wyliczenia
23 mar 20:07