geo
Adele : W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym wszystkie ściany boczne są kwadratami. Pole
powierzchni jednej ściany bocznej wynosi 4. Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa
jest równa:
a) 9 b) 18 c) 24 d) 36.
23 mar 22:13
Eta:
a=2 i 9 wszystkich krawędzi to 9a= ...........
23 mar 22:16
Saizou : p=a2→4=a2→a=2
w podstawie jest trójkąt czyli 3 boki, a mamy 2 podstawy, razem 3*2=6
i do tego jeszcze 3 krawędzie boczne razem 3+6=9, tyle jest krawędzi
9*2=18 bo jedna krawędź ma długość 2
23 mar 22:16