trygonometria
Emmiss: trygonometria
dla chętnych bo nie mam pomysłu...
tgx/2=−1
sin(2x−1)=1
tg3 x= tgx
tg3 x + tg2 x − 3tgx = 3
Bardzo proszę o pomoc.
23 mar 22:44
krystek: 1 i 2 natychmiast. 3) tg3x−tgx=0⇒tgx(tgx+1)(tgx−1)=0 i licz
4) tg2x(tgx+1)−3(tgx+1)=0 i dalej samodzielnie
23 mar 22:53
Emmiss: 1 i 2 natychmiast co?
rozpisane 3 i 4 już kojarzę
23 mar 22:55
Emmiss: a dlaczego w 4) za nawiasem 0 albo inaczej, co się stało z 3
23 mar 22:57
23 mar 22:57
krystek: Przeniesiona na lewo i wyłączona przed nawias
23 mar 22:58
Emmiss: ok
23 mar 22:59
Emmiss: mi niestety ten link nie pomaga, jakbyś mógł mi to wytłumaczyć to będę bardzo wdzięczna
23 mar 23:00
krystek: wartośc: −1 ,tg przyjmuje dla jakiego kąta?
23 mar 23:03
Emmiss: −45
23 mar 23:05
krystek: | | π | | x | | π | |
tg |
| =1⇒ to tgx2=−1 dla |
| =π− |
| +kπ ⇒x=.. |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
23 mar 23:07
krystek: dobrze ! też tak można ,
i teraz piszesz U{x}[2}=−45+k*180
x=2*(−45)+2k*180 i zamień na miare łukową.
23 mar 23:09
23 mar 23:10
Emmiss: i tak nic nie rozumiem...
23 mar 23:11
Emmiss: i tak właśnie mi nieustannie wychodzi gdyby nie to że moją mądra książka odpowiada
π/2(4k+3)
23 mar 23:14
krystek: Ale masz zapisane. Wartości tg powtarzaja sie co 180 stopni dlatego piszemy + k*180.lub k*π
Musisz zacząć od prostych równań, aby zrozumieć.
23 mar 23:14
Emmiss: a mogę prosić o takie proste równanie plus rozwiązanie żebym mogła zrozumieć?
23 mar 23:18
krystek: Ponieważ wzięli kąt co podałam Tobie o 23,07
23 mar 23:19
krystek: | | 1 | |
sinx= |
| sin jest dodatni w I i II ćwiartce stąd |
| | 2 | |
sinx=sin30 lub sinx=(180−30)
x=30+k*360 lub x=150+k*360 zamianiam na miare łukową
| | π | | 5 | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
23 mar 23:22
Emmiss: czyli dla przykładu
ctgx/3=0
x/3=π/2+kπ
x=3π/2+3kπ
23 mar 23:23
23 mar 23:24
krystek: ok
23 mar 23:25
Emmiss: sin 1/2 dla 30 więc 180−30=120
x=−2/3π+2kπ
23 mar 23:28
23 mar 23:30
Emmiss: jeszcze raz

sin 1/2 dla 30 więc 180−30=150
x=−5π/6+2kπ
23 mar 23:30
23 mar 23:30
Emmiss: lub π/6 + 2kπ
23 mar 23:30
Emmiss: nie rozumiem tych linków
23 mar 23:31
krystek: tylko cos jest parzysta ,że cosx=cos(−x)
23 mar 23:32
Emmiss: czyli jakie jest rozwiązanie dla sinx=−1/2
23 mar 23:33
krystek: | | 1 | |
sa to wykresy funkcji.Popatrz sinx=− |
| dla kąta |
| | 2 | |
x=180+30 lub 360−30 czyli w III i IV ćwiartce.
| | 7 | | 11 | |
x= |
| π +2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
23 mar 23:35
Emmiss: możemy jeszcze jakiś przykład?
23 mar 23:39
23 mar 23:40
Emmiss: czyli cos dodatni w I i III ćw
30
x=π/6=2kπ i x=7π/6+2kπ
23 mar 23:42
krystek: Żle
23 mar 23:44
23 mar 23:47
Emmiss: cos dodatni w pierwszej i czwartej czyli
x=π/6+2kπ zostaje x=13π/6+2kπ
23 mar 23:47
krystek: | | x | |
w ćwiartce I i IV tej bo cosx= |
| a x dodatni jest w tych ćwiartkach |
| | r | |
23 mar 23:49
Emmiss: no już się poprawiłam wcześniej
23 mar 23:49
krystek: | | π | | 11 | |
IV ćwiartka to 2π− |
| = |
| π |
| | 6 | | 6 | |
23 mar 23:50
krystek: Do jutra idę spać.
23 mar 23:51
Emmiss: czyli zasada jest taka, że
1 ćwiartka 0+x
2 ćwiartka 180−x
3 ćwiartka 180+x
4 ćwirtka 360−x
23 mar 23:52
krystek:

Poćwicz funkcje dowolnego kąta
23 mar 23:53
Emmiss: nie da rady ostatniego przykładu bez tłumaczenia tylko źle albo dobrze?
23 mar 23:53
krystek: ok
23 mar 23:53
krystek: o który przykład chodzi?
23 mar 23:54
Emmiss: taki jak wcześniej sin cos x = coś tam
23 mar 23:55
krystek: Jutro sprawdzę
tgx=
√3
23 mar 23:58
Emmiss: halo
23 mar 23:58
Emmiss: ok
cos ujemny II i III
45
X=3π/4+2Kπ lub x=5π/4+2kπ
sin ujemny w III i IV
30
x=7π/6+2kπ lub x=11π/6+2kπ
tg dodatni I i III
60
x=π/3+kπ
24 mar 00:06
Emmiss: i dziękuję Ci uprzejmie za pomoc, sama bym sobie nie poradziła...
będę Ci bardzo wdzięczna jutro za odpowiedź
24 mar 00:07
krystek: ok
24 mar 08:26
Emmiss: czy to znaczy że jest dobrze?
Matkości, nie wiem jak Ci się odwdzięczę

a podpowiesz mi jeszcze co mam zrobić jak nie mam samego sinx tylko np sin(2x−1)=1/2
24 mar 11:50