Równanie wykładnicze
Sandra: Rozwiąż równanie:
2x−3 +4 * (1/2)2−x=9
Błagam o pomoc. Wynikiem równania ma być 3, ale za Chiny mi to nie wychodzi..
23 mar 13:35
Artur z miasta Neptuna:
podstawiasz t=2
x
i już masz proste równanie liniowe
23 mar 13:36
Sandra: Ok, udało mi się rozwiązać, dziękuję, ale nie do końca wiem skąd wynika to 4 w 2x/4 ?
23 mar 13:56
pigor: ... lub dla lubiących ...

"inaczej" , np.
tak:
2x−3+4*(1/2)2−x=9 ⇔ 2
x−3+4*2
x−2=9 ⇔ 2
x−3+4 *2 *2
x−3=9 ⇔
2
x−3+8*2
x−3=9 ⇔ 9*2
x−3=9 ⇔ 2
x−3=1 ⇔ x−3=0 ⇔
x=3 . ...
23 mar 14:33
pigor: ... to dla tych, co chcą np. zaskoczyć panią (pana) nauczycielkę(a) . ...
23 mar 14:37