funkcja liniowa i kwadratowa
asdf: Witam

Funkcja kwadratowa ax2 + bx+ c jest malejąca w przedziale (−
∞;3), rosnąca w
przedziale < 3;
∞). Jej wierzchołek zawiera się w funkcji liniowej o wzorze y=−2x+2. Zapisz
wzór w postaci iloczynowej i kanonicznej, narysuj wykres funkcji.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z zadania czytam p
p = 3
licze q
f(p) = q
f(3) = −2(3) + 2
f(3) = −4
q = −4
wyznaczam wartość b za pomocą współrzędnej wierzchołka P
−6a = b
wyznaczam wartość c za pomocą współrzędnej wierzchołka Q
−16a = −36a
2 + 4ac || : a
−16 = −36a + 4c
36a−16 = 4c
9a − 4 = c
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = ax
2 + −6ax + (9a − 4)
Δ = 36a
2 − 4a(9a − 4)
Δ = 36a
2 − 36a
2 + 16a
Δ = 16a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
podkładam pod q
−4 = −4...
a = 0?
Proszę o wskazówkę, jeżeli źle robię, jeżeli dobrze to o wychwycenie błędu.
23 mar 21:44
MQ: Wg mnie masz za mało danych. Możesz tylko wyliczyć współrzędne wierzchołka, natomiast a
nie wyliczysz.
Wiadomo tylko, że a jest dodatnie.
23 mar 21:52
asdf: ale mi tutaj jakaś sprzeczność wychodzi

Jest podane, że parabola posiada wierzchołek, a
później w zadaniu a = 0, czyli nie jest już to funkcja kwadratowa tylko zwykła prosta

Gdybym jakoś obliczył te
a było by z górki
23 mar 21:55
MQ: Nie wychodzi ci sprzeczność!
−16a=−16a czyli tożsamość, a nie sprzeczność
Jeszcze raz powtarzam −− nie wyliczysz a −− masz za mało danych.
23 mar 21:59
asdf: Ok, teraz zauważyłem

Dzięki. A fajne zadanie się zapowiadało
23 mar 22:01
Aga1: p i q obliczyłeś na początku, a następne rachunki są zbędne, tylko utwierdzają ćię w
przekonaniu, że dobrze obliczyłeś p i q,
Nie można wyliczyć a z tych danych .
23 mar 22:01
krystek: dostałes tożsamośc. −4=−4 lub −16a=−16a
Masz piq przejdź do postaci kanonicznej y=a(x−p)2+q wymnóż i następnie mając p,g wylicz a
23 mar 22:01
asdf: y = a(x − 3)
2 − 4
y = a(x
2 − 6x + 9) − 4
y = ax
2 − 6ax + 9a − 4
czyli nic innego jak wyżej w obliczeniach

a = a
b = −6a
c = 9a − 4
delta wyszła mi 16a
takie coś?
23 mar 22:04
asdf: Ok, dzięki za pomoc, jeżeli się nie da to się nie da

chciałem tutaj jeszcze coś ze wzorem
| | c | |
|
| = x 1 * x 2. Ale jak piszecie nie da się to poprostu się nie da  |
| | a | |
23 mar 22:08
MQ: Jeszcze raz ci powtarzam! Nic ci innego nie wyjdzie −− za mało danych!
Weź to tak:
Masz trzy niewiadome: a b c lub a p q
Musisz mieć trzy niezależne warunki, żeby wyznaczyć trzy niewiadome.
A masz tylko dwa warunki.
23 mar 22:09
Eta:
Takich funkcji jest nieskończenie wiele!
np: f(x) = 2(x−3)
2+4 f(x)= (x−3)
2+4 f(x)= 5(x−3)
2+4 f(x)=
dla a>0
23 mar 22:12
asdf: Ok, jak pisałem wyżej, rozumiem

Tylko Eta, + q, a nie −
23 mar 22:15