całka
greg: ∫ √1+x dx − ograniczona przedziałem od 1 do 0 ( piszę tak bo nie wiem jak to wstawić do wzoru
) proszę o pomoc, jak to rozwiązać ?
23 mar 19:56
Artur z miasta Neptuna:
| | 2 | | 2 | |
∫√1+x dx = |
| (√1+x)3|01 = |
| ((√1+1)3 − (√1+0)3) = ... |
| | 3 | | 3 | |
23 mar 19:58
greg: dzięki wielkie za pomoc. ale mógłbyś wytłumaczyć skąd te 2/3 ? z powodu choroby opuscilem 2
wykłady i nie bardzo to jeszczxe czaję.
dzieki.
23 mar 20:05
23 mar 20:09
greg: zrobiłem to dwa razy i jakoś mi tak nie wychodzi. przyznam się że od razu kombinowalem z tym
wzorem ale dochodzę do momentu x 3/2 / 3/2 + 1 / 3/2 i .........
23 mar 20:38
Artur z miasta Neptuna:
| | (1+x)1/2+1 | | (1+x)3/2 | |
∫√1+x = ∫(1+x)1/2 dx = |
| = |
| = |
| | 1/2 + 1 | | 3/2 | |
23 mar 20:41
Artur z miasta Neptuna:
greg ... to Ciebie nie było na większej ilości jak dwa wykłady skoro nawet całek nieoznaczonych
nie potrafisz
23 mar 20:42
Krzysiek: Artur zapomniałeś o stałej całkowania,oczywiście ona znika w całce oznaczonej
(być może właśnie w jej miejsce wstawia "1 /3/2" )
23 mar 20:44
Artur z miasta Neptuna:
Krzysiek −−− przy oznaczonej ... nie ma stałej całkowania ... bo i tak się redukuje
23 mar 20:47
Artur z miasta Neptuna:
natomiast autor zrobiła to tak:
(1+x)2/3 = 12/3 + x2/3 ... nie wiedzieć jak, po co i dlaczego
23 mar 20:49
Krzysiek: A co wyżej napisałem?...jednak Ty liczyłeś nieoznaczoną(kilka postów wyżej). Wspomniałem o tej
stałej ponieważ greg napisał, że otrzymał "x3/2 /(3/2) +1 /(3/2) " i właśnie to 2/3 byc
może ma związek ze stałą...
23 mar 20:51
greg: Arturze z Gdańska prawie tak jak piszesz. wykłady dwa ale mamy po 4 godz no i wychodzi na razie
jak wychodzi ale muszęto opanować i basta. ta postać na której zostawiłeś to działanie za
pierwszym razem może zostać ?
23 mar 20:59