matematykaszkolna.pl
ZADANIE Z LOGIKI renia24: wykonaj działania na zbiorach;A)−ZBIÓR mężczyzn B)−zbiór osób palących C)Zbiór abstynentów (U−zbiór wszystkich ludzi) a) A∪C b) C−B c) A∩B' d)A'−C CZY KTOŚ TO UMIE ZROBIĆ? JEŻELI TAK PROSZĘ O POMOC
23 mar 15:13
Baś: a) zbiór wszystkich mężczyzn oraz wszystkich abstynentów b) wszyscy niepalący abstynenci c) wszyscy mężczyźni, którzy nie palą d)kobiety, które nie są abstynentkami.
23 mar 15:19
renia24: BAŚ A TAKIE? możesz mi pomóc? z góry dziekuje e)A'−C f) A−B' g) C∩C' h)(A'∩B')−C'
23 mar 15:28
Baś: d=e f) mężczyźni, którzy palą g) zbiór pusty h) niepalące kobiety, które są abstynentkami emotka
23 mar 15:30
renia24: dziękuję ci bardzo1
23 mar 15:31
Baś: Mam tylko nadzieję, że jest dobrze. Przeanalizuj sobie to dokładnie emotka
23 mar 15:32
renia24: a w przykładzie f) nie powinno być czasem mężczyzni którzy NIE palą? hmm...
23 mar 15:37
Baś: B' − niepalący Mamy facetów (A), wywalamy B' (niepalących), zostają nam FACECI PALĄCY emotka
23 mar 15:39
MQ: Nie, bo odejmujesz od mężczyzn zbiór osób niepalących ⇒ zostaną sami palacy mężczyźni
23 mar 15:39
renia24: a no tak dzięki za oswiecenieemotka teraz kumam poniekąd...
23 mar 15:41
Baś: To proste. Trzeba sobie to tylko ładnie zobrazować w wyobraźni emotka Praktyka czyni mistrza emotka
23 mar 15:42
renia24: a mogę zadać jeszcze jedno pytanko? fajnie że ktoś jest i odpiszeemotka mianowicie mam zadanie również z logiki następujacej treści Określ zależność między zbiorami: A)−Zbiór tulipanów B)−Zbiór róż, C) ZBIÓR kwiatów czerwonych D)Zbiór białych róż możesz mi to rozpisać?
23 mar 15:47
Baś: A∪B = C∪D (A∩B)∊∅ (C∩D)∊∅ W sumie tych zależności jest dość sporo.... i nie jestem pewna, czy o to chodzi. To jest zadanie z LO?
23 mar 15:51
renia24: tak zadanie dodatkoweemotka
23 mar 15:53
Baś: ups stop. Tam jest napisane "białych róż" , więc to co napisałam wcześniej jest źle. Już po prostu nie widzę.
23 mar 15:59
Baś: A)−Zbiór tulipanów B)−Zbiór róż, C) ZBIÓR kwiatów czerwonych D)Zbiór białych róż (C∩D)∊∅ to się zgodzi. C−B= C∩A (A∩B)∊∅ (C∩D)∊∅ B−D=B∩C itd... masę tego można chyba wypisać Znikam spać
23 mar 16:04
renia24: dziękuję
23 mar 16:14