ZADANIE Z LOGIKI
renia24: wykonaj działania na zbiorach;A)−ZBIÓR mężczyzn B)−zbiór osób palących C)Zbiór abstynentów
(U−zbiór wszystkich ludzi)
a) A∪C
b) C−B
c) A∩B'
d)A'−C
CZY KTOŚ TO UMIE ZROBIĆ? JEŻELI TAK PROSZĘ O POMOC
23 mar 15:13
Baś: a) zbiór wszystkich mężczyzn oraz wszystkich abstynentów
b) wszyscy niepalący abstynenci
c) wszyscy mężczyźni, którzy nie palą
d)kobiety, które nie są abstynentkami.
23 mar 15:19
renia24: BAŚ A TAKIE? możesz mi pomóc? z góry dziekuje
e)A'−C
f) A−B'
g) C∩C'
h)(A'∩B')−C'
23 mar 15:28
Baś: d=e
f) mężczyźni, którzy palą
g) zbiór pusty
h) niepalące kobiety, które są abstynentkami
23 mar 15:30
23 mar 15:31
Baś: 
Mam tylko nadzieję, że jest dobrze. Przeanalizuj sobie to dokładnie
23 mar 15:32
renia24: a w przykładzie f) nie powinno być czasem mężczyzni którzy NIE palą? hmm...
23 mar 15:37
Baś: B' − niepalący
Mamy facetów (A), wywalamy B' (niepalących), zostają nam FACECI PALĄCY
23 mar 15:39
MQ: Nie, bo odejmujesz od mężczyzn zbiór osób niepalących ⇒ zostaną sami palacy mężczyźni
23 mar 15:39
renia24: a no tak dzięki za oswiecenie

teraz kumam poniekąd...
23 mar 15:41
Baś: To proste.

Trzeba sobie to tylko ładnie zobrazować w wyobraźni

Praktyka czyni mistrza
23 mar 15:42
renia24: a mogę zadać jeszcze jedno pytanko? fajnie że ktoś jest i odpisze

mianowicie mam zadanie również z logiki następujacej treści
Określ zależność między zbiorami:
A)−Zbiór tulipanów B)−Zbiór róż, C) ZBIÓR kwiatów czerwonych D)Zbiór białych róż
możesz mi to rozpisać?
23 mar 15:47
Baś: A∪B = C∪D
(A∩B)∊∅
(C∩D)∊∅
W sumie tych zależności jest dość sporo.... i nie jestem pewna, czy o to chodzi. To jest
zadanie z LO?
23 mar 15:51
renia24: tak zadanie dodatkowe
23 mar 15:53
Baś: ups

stop.
Tam jest napisane "białych róż" , więc to co napisałam wcześniej jest źle. Już po prostu nie
widzę.
23 mar 15:59
Baś: A)−Zbiór tulipanów B)−Zbiór róż, C) ZBIÓR kwiatów czerwonych D)Zbiór białych róż
(C∩D)∊∅ to się zgodzi.
C−B= C∩A
(A∩B)∊∅
(C∩D)∊∅
B−D=B∩C
itd... masę tego można chyba wypisać

Znikam spać
23 mar 16:04
renia24: dziękuję
23 mar 16:14