matematykaszkolna.pl
trynonometria blogther: Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = 3sinx + cosx
 3 
f(x) = 2(

sinx + 12cosx)
 2 
korzystam ze wzoru sin( α +β) = sinα*cosβ + cosα*sinβ i otrzymuje f(x) = 2(cosπ6*sinx + sinπ6cosx) i dlalej nie wiem co zrobic to znaczy nie umiem przekształcic tego do postaci jaka podana jest w odpowiedzi czyli f(x) = 2sin(π6 + x ) jak to zrobiono? i jak wznaczono najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji?
23 mar 11:09
Artur z miasta Neptuna:
 π 
α =

6 
β = x i masz podany wzór ... widzisz już podobieństwo
23 mar 11:11
blogther: spoko czyli oni to poprostu zwineli tak ?
23 mar 11:18
blogther: a jak wznaczono najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji wzieli po prostu ze sinx ma zbor wartosci ≤−1,1≥ a my mamy 2sinx i poprostu zapisali −2 i 2 tak?
23 mar 11:19
Artur z miasta Neptuna: tak ewentualnie jeszcze wyznaczyli x ... dla którego będzie funkcja przyjmować wartość −2 i x dla którego f(x) = 2
23 mar 11:20
blogther: chyba na odwrot α =x β = π6
23 mar 11:21
blogther: bo przy sin jest x
23 mar 11:21
Aga1: tak
 π 
−1≤sin(

+x)≤ 1/*2
 6 
 π 
−2≤2sin(

+x)≤2
 6 
23 mar 11:22
blogther: czy jest jakas roznicza pomiedzy α = x β= π6 a α =π6 β=x ?
23 mar 11:31
blogther: prosze o pomoc jest jakas roznica czy nie ma wydaje mi sie ze jest ale nie jestem pewnien bo powinnismy to zwianc zgodnie w wzorem ale z drugiej strony dodawanie jest przemienne i mozemy w tym nawiasie 2sin( x + π6) = 2sin( π6 + x) czy zachodzi tak rownosc?
23 mar 11:48
blogther: a i jeszcze w tym zadaniu jest napisane ze najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f(x) mamy podac w przediale <0, 2π> czy to wpływa w jakis sposob na wyznaczenie tych wartosci czy tak jak wczesniej to robimy?
23 mar 12:13
blogther: błagam niech ktos odpowie na moje pytanie bo juz zgłupiałem i nic nie wiem
23 mar 16:08
MQ: W przedziale <0,2π> masz cały przebieg funkcji sinus, więc najmniejsza wartość, to −2, a największa to 2 (bo masz sinus pomnozony przez 2).
23 mar 16:14
MQ: Aha! Tym π6 pod sinusem się nie przejmuj, bo to tylko przesunięcie w fazie −− przejmować by się trzeba było, gdyby x był przez coś przemnożony, bo wtedy by trzeba było sprawdzić, czy w podanym przedziale mamy cały przebieg funkcji.
23 mar 16:16
blogther: okey dzieki Ci bardzo
23 mar 16:27
Aga1: Dodawanie jest przemienne, więc zachodzi równość. W przedziale tym funkcja przyjmuje wartość najmniejszą równą −2, a największa wartość wynosi 2. Można sporządzić wykres.
23 mar 16:30