Układ równań
bolekkkk: Jakie rozwiązanie będzie miał ten układ równań:
x+y+z = 3
x+2y+2z = 5
2x+3y+3z = 1
Jakaś podpowiedź, całe lub częściowe rozwiązanie...?
23 mar 20:31
Saizou : wyznacz z pierwszego równania dowolną literkę podstaw do 2 pozostałych i masz układ równań z 2
niewiadomymi. ale pamiętaj jeszcze na końcu o wyliczeniu ostatniej literki
23 mar 20:33
Artur z miasta Neptuna:
tworzysz macierz:
1 1 1 | 3
1 2 2 | 5
2 3 3 | 1
i rozwiązujesz ją (tworzysz górno−trójkątną albo jak wolisz ... diagonalną)
23 mar 20:34
Artur z miasta Neptuna:
co prawda ... tutaj jeszcze byś mógł m.in. metodą wyznacznikową rozwiązywać, ale przy np. 5
równaniach z 5 niewiadomymi, już miałbyś troszeczkę zabawy z tymi wyznacznikami.
23 mar 20:35
bolekkkk: Artur, proszę abyś mi napisał jak będzie wyglądała ta macierz bo właśnie mam z tym problemy...
23 mar 20:59
Artur z miasta Neptuna:
toć Ci ją napisałem o 20:34 jak wygląda pierwsza postać tej macierzy
procedura jest teraz taka, że dodają do kolumny drugiej kolumnę pierwszą (pomnożoną przez
odpowiednią stałą), zerujesz element a21
tak samo z elementem a31
następnie za pomocą a22, zerujesz element a32
i otrzymujesz, że:
a33*z = 'coś' −−− wyznacza 'z'
a22*y + a23*z = 'coś innego −−− podstawiasz 'z' i wyliczasz 'y'
a11*x +a12*y + a13*z = 'jeszcze inne coś' −−− podstawiasz co juz masz i wyliczasz ;x;
Ty w ogóle chodziłeś na zajęcia ... notowałeś? czy teraz się z ręką w nocniku obudziłeś?
23 mar 21:11
bolekkkk: Tyle to wiem, właśnie chodziło mi już o macierz trójkątną jaka wyjdzie bo coś widocznie źle
robię...
23 mar 21:56
bolekkkk: Już nie musisz być taki opryskliwy.
23 mar 21:57
Emmiss: a nie można po prostu tak

x+y+z = 3
x+2y+2z = 5
2x+3y+3z = 1
x=3−y−z
3−y−z+2y+2z=5
2x+3y+3z=1
x=3−y−z
y+z=2
2x+3y+3z=1
x=3−y−z
y=2−z
3−y−z+3(2−z)+3z=1
x=3−y−z
y=2−z
3−2+z+6−3z+3z=1
x=3−y−z
y=2−z
z=−6
x=3−y+6
y=8
z=−6
x=1
y=8
z=−6
23 mar 22:11
Emmiss: a nie można po prostu tak

x+y+z = 3
x+2y+2z = 5
2x+3y+3z = 1
x=3−y−z
3−y−z+2y+2z=5
2x+3y+3z=1
x=3−y−z
y+z=2
2x+3y+3z=1
x=3−y−z
y=2−z
3−y−z+3(2−z)+3z=1
x=3−y−z
y=2−z
3−2+z+6−3z+3z=1
x=3−y−z
y=2−z
z=−6
x=3−y+6
y=8
z=−6
x=1
y=8
z=−6
23 mar 22:12