W ciągu 3 dni zużyto 1/3 puszki farby. Ile farby zostało po 7 dniach?
Alessandra: W ciągu 3 dni zużyto 1/3 puszki farby. Ile farby zostało po 7 dniach?
23 mar 22:23
Saizou : 7dniach−x
obliczasz x i odejmujesz od całości czyli od 1
23 mar 22:25
pigor: ... lub tak :
z warunków zadania po 3−ech dniach zostało
23 puszki , to
x=? − szukana
część puszki jaka została po 7−miu dniach , będzie taka, że ( wielkości odwrotnie
proporcjonalne) 7*x=3*
23 ⇔ 7x=2 ⇔
x=27 − taka część puszki zostanie po 7−miu
dniach . ...
24 mar 00:13
jakto: Odpowiedź jest niezwykle prosta. Zostało 2/3, ponieważ z warunków zadania wynika, że została
użyta tylko raz.
24 mar 01:03