Przekształć równanie
Smolar: (x3−x)−2(x+1) = (x+1)2(x−2)
Cześć, nie mam pojęcia jak przekształcić jedno na drugie. Widzi tu ktoś, czego ja nie potrafię
dostrzec?
23 mar 16:51
Smolar: Nie rozumiem gdzie się podziało (x−1)
23 mar 16:57
Ajtek: L=x(x+1)(x−1)−2(x+1)=(x+1)[x(x−1)−2]=(x+1)(x2−x−2)=(x+1)(x+1)(x−2)=(x+1)2(x−2)
23 mar 17:10
Aga1: x3−x−2(x+1)=x(x2−1)−2(x+1)=x(x+1)(x−1)−2(x+1)=(x+1)(x2−x−2)=(x+1)(x2+x−2x−2)=
(x+1)[x(x+1)−2(x+1)]=(x+1)(x+1)(x−2)=(x+1)2(x−2)
23 mar 17:13
Smolar: Dzięki, miałem teraz to jest zrozumiałe.
23 mar 17:13