pole rombu i trójkąta
Kate:): z rombu "odcięto" trójkątny kawałek wzdłuż odcinka łaczącego środki dwóch sąsiednich boków.
Pole trójkąta wynosi 30dm2. Oblicz pole pozostałej powierzchni .
23 mar 14:33
Kate:): w ogóle nie wiem, od czego zacząć...
23 mar 14:39
Artur z miasta Neptuna:

wzory:
P
rombu = absinα ; gdzie a,b − długości sąsiadujących boków, α kąt pomiędzy nimi
P
rombu = (2x)
2 sinα = 4x
2sinα = 4*P
Δ = 4*30 dm
2 = 120dm
2
23 mar 14:46
23 mar 14:51
Artur z miasta Neptuna:
tfu .... Prombu = 8* PΔ = 240 dm2
23 mar 14:52
Artur z miasta Neptuna:
Ajtek ... właśnie zauważyłem
23 mar 14:52