Trygonometrii cd.
Ajtek:

Pytanie do Mistrzów,
w jaki sposób udowodnić tg(α+β), bez korzystania z sin(α+β) i cos(α+β)?
Siedzę nad tym już od kilku dni i nie mam pomysłu

. Wszystkie wektory oczywiście są jasne.
Czy zrobiłem dobre założenie wyjściowe?
| | |AM| | |
tg(x+y)= |
| gdzie x i y odpowiednio α i β, natomiast OG→=OA→+GA→=OA→−AG→ i AM→ |
| | |OG| | |
odpowiednio
23 mar 13:59
MQ: OG
→≠OA
→+GA
→
Stad twoje załorzenie jest błędne.
23 mar 14:12
Ajtek: Literówka oczywiście

OA
→=OG
→+GA
→=OG
→−AG
→
tak miało byc

.
23 mar 14:16
Ajtek: Podbijam

.
23 mar 14:52
23 mar 15:04
Ajtek: Może napisze nieskromnie, ale że tam jest α to wiem.
Mój problem polega chyba na pierwszym rozwinięciu, mianowicie:
i teraz pytanie czy licznik i mianownik już teraz zapisać jako sumy odcinków, czyli:
| | AH+HM | | AH | | HM | |
= |
| = |
| + |
| ,
|
| | OG−AG | | OG−AG | | OG−AG | |
a jeżeli tak to co dalej?
23 mar 15:17
Ajtek: Oczywiste jest również że AH=GD, i AG=HD i kąt HDM=β
23 mar 15:19
Artur z miasta Neptuna:
Ajtek ... skoro:
HMD = α (z czym się zgadzam)
to HDM ≠ β

inaczej α+β = 90
o
23 mar 15:22
Ajtek: Fakt

, kąt HDM uznajmy za nie były

.
Ale pytanie brzmi co dalej i jak?
23 mar 15:26
Artur z miasta Neptuna:
| | |AM| | |
ja proponuje pójść od tyłu ... czyli od wzoru dojść do |
| ... może coś się "urodzi" |
| | |OA| | |
a jeżeli nie ... to nie wiele się straciło czasu
23 mar 15:43
Ajtek: O tym również myślałem.
Artur, z obserwacji forum wiem, iż miałeś coś wspólnego z matmą na studiach. Moje pytanie
brzmi, czy w ten sposób dowodziłeś tg(x+y), bo z tego co widzę to jest kupa zabawy.
Zastanawiam się, czy ambicją nie wybiegłem przed szereg z umiejętnościami

.
23 mar 15:47
Artur z miasta Neptuna:
moja odpowiedź będzie wielce pokazująca tok mego studiowania −−− takich 'pierdół' nie miałem
23 mar 15:52
Ajtek: Dobre

.
23 mar 15:52
Ajtek: To może inaczej, czy kiedykolwiek dowodziłeś tego w ten sposób?
23 mar 15:53
Artur z miasta Neptuna:
jakbyś chciał udowodnić jakieś definicje z analizy ... teorii liczb ... czy też topologiczne
... to ja chętnie
ale trygonometrię ostatni raz (w taki hmmm 'jawnej' postaci) miałem yyyyy w liceum

jeśli coś mi się uda zrobić ... to wieczorem wrzucę
23 mar 15:53
Ajtek: Dzięki
Artur, ja za to się wezmę ok 18−stej wtedy będę miał wolną chwilę. Będę robił Twoim
pomysłem czyli od tyłu, zobaczymy co wyjdzie.
No chybaże uczeń nie przyjdzie na korki, to wezmę się zaraz.
Z podstawówką jeszcze daje sobie radę

.
23 mar 15:58
Artur z miasta Neptuna:
no i zrobiłem ... gdybym nie zrobił 'od tyłu' to w życiu bym nie widział co zrobić
23 mar 18:30
Ajtek: Ja robię, nie tyle od tyłu co od przodu jadąc na sin(x+y) i cos(x+y) oczywiście zapisuję przy
pomocy AM, OG itd. jeszcze do niczego sensownego nie doszedłem, tzn zaciłąęm się w jednym
miejscu i dumam

.
23 mar 18:32
Artur z miasta Neptuna:
eeee....miękka faja
23 mar 18:35
Ajtek: Miękka faja

rozumiem ma mnie to zmotywować

Dokłądniej nie chce mi wyjść tgβ
23 mar 18:37
Ajtek: Czy mogę to stosować zamiennie

Jeżeli tak, to problem z głowy.
23 mar 18:44
Artur z miasta Neptuna:

1) należy zauważyć, że ∡HMD = α
| | d+c | | f(d+c) | | fd + fc | |
tg(α+β) = |
| = |
| = |
| = |
| | a | | f(a+b−b) | | f(a+b) − fb | |
| | | | (a+b)e + fc | |
= |
| = |
| = |
| | | | f(a+b) − ce | |
c.n.w.
23 mar 18:46
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście, że możesz ... nawet musisz
23 mar 18:47
Ajtek: No to się udało

. Dzięki
Artur za pomoc, Twoje rozwiązanie jest fajne, zaraz
przeanalizuję je dogłębnie

.
23 mar 18:52
MQ: @Artur & @Ajtek 
−− że też wam się chciało! Moje lenistwo mnie ogranicza −− jak nie
mam pomysłu na rozwiązanie od razu, to odpuszczam.
23 mar 18:56
Artur z miasta Neptuna:
jakbyś siedział na 'pasjonujących' wykładach z matematyki, na której byś się dowiadywał że
istnieje coś takiego jak
√−1 to też byś się nudził

jakby ktoś się pytał −−− zacząłem inne studia, nie przepisałem matematyki, bo facet chciał mi
postawić 'średnią' z moich poprzednich studiów ... więc chodzę i mam 5.5
23 mar 19:00
Ajtek: MQ brawa należą się Arturowi nie mi. Bez Jego pomocy bym nie ruszył poza założenie.
23 mar 19:01
Ajtek: Wnisek jest jeden z tej naszej debaty. Każdemu ten sposób odradzam

23 mar 19:03
MQ: Tobie Ajtek też, bo podjąłeś wyzwanie, dałeś Arturowi trochę rozrywki i − nie
ukrywajmy − też, przy pewnej pomocy, udowodniłeś to co chciałeś.
@Artur −− na co się przeniosłeś z matematyki?
23 mar 19:11
Artur z miasta Neptuna:
matmę skończyłem (tu i zagranicą)
a ślęczę teraz na 'inżynierii środowiska' vel 'zabawa w szambonurka'
23 mar 19:15
MQ: Aaaa! Chcesz mieć fach w ręku! I nie przepisali ci matematyki
23 mar 19:17
Ajtek: Wiecie co? Głowa mnie rozbolała.
Za ctg(x+y) nie wezmę się za szybko
23 mar 19:17
Ajtek: A właśnie? Jak reaguje gość od matmy na Twoją wiedzę i jaką chciał przepisać ocenę?
23 mar 19:19
MQ: @Ajtek −− niemniej będę Ci kibicował!
23 mar 19:19
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście, że mi by przepisał ... ale biorąc średnią ze studiów ... co mnie lekko wkurzyło, bo
wybacz ... ale poziom matematyki, obecnie jest na żenującym poziomie ... więc chodzę ...
zaliczam wszystko na 100% i przy okazji pomagam innym zaliczać
23 mar 19:20
Ajtek: Dzięki
MQ
23 mar 19:20
Ajtek: Artur a gość nie jest powiedzmy zdziwiony?
23 mar 19:21
Artur z miasta Neptuna:
Średnia ze studiów to astronomiczne 3.73 ... więc chciał mi postawić 3.5.
Ja na wykładzie siedzę w ostatnim rzędzie i mam laptopa na wierzchu ... albo film oglądam albo
coś tam szperam w necie.
Na ćwiczeniach natomiast babka mnie bierze do tablicy jak jest trudniejszy przykład ... a tak
to mam się 'nie odzywać'
23 mar 19:22
Artur z miasta Neptuna:
czym

Tym że 80% roku zaliczyło egzamin na 100%

nieee
23 mar 19:23
Ajtek: Jest to jedyne słuszne podejście prowadzących

.
23 mar 19:24
Ajtek: A jaki jest obecnie na Twoim kierunku program matematyki? Ogólnikami walnij.
23 mar 19:25
DZIADZIA: Artur pomożesz mam mały problem na zewnątrz zamieściłem zadanie,zerknij proszę
23 mar 19:28
Artur z miasta Neptuna:
I semestr:
1) algebra (macierze)
2) geometria analityczna (wektorki, płaszczyzny)
3) ciągi
4) granice ciągów
5) granice funkcji
6) pochodna
7) przebieg zmienności funkcji
i bonusowo na egzaminie dał dwie całki ... jedna wprost, druga przez podstawienie
II semestr:
1) całki cd.
2) funkcja dwóch zmiennych − pochodne cząstkowe i ekstrema
3) szeregi
4) równania różniczkowe
5) liczby zespolone
6) całka podwójna
7) prawdopodobieństwo
i zapewne prawdopodobieństwo będzie na egzaminie dopiero, bo się człek z materiałem nie wyrobi
23 mar 19:28
Ajtek: Czyli standard matematyczny na studiach.
23 mar 19:29
Artur z miasta Neptuna:
dokładnie
tylko że:
1) aby podejść do egzaminu NIE TRZEBA mieć zaliczonego żadnego z dwóch kół
2) na egzaminie jest 6 zadań ... zaliczone koło zwalnia Ciebie z 2 zadań dotyczące tematyki
danego koła
3) egzamin trwa 40min na każde 2 zadania (oczywiście wszystkie widzisz od razu −−− po prostu
mnie wygonili po 40min)
4) mój rocznik już wie, że jednego koła nie będą zaliczać, a drugie na 100% ... ponieważ ...
| | 3−zaliczone koła | |
ocena końcowa = ocena z egzaminu* |
| + oceny z zaliczonych kół. |
| | 3 | |
Koleżanka nie zaliczyła pierwszego koła ... drugie miała na 100% ... egzamin na 100% iiii ma
5.0
5) zadania na egzaminie są TRYWIALNE

np.
najlepsze jest to, ze zajęcia z matematyki mamy razem z budownictwem (ćwiczenia osobno) i jest
mały rozstrzał w ocenach pomiędzy nami, a nimi
23 mar 19:34
Ajtek: Ciekawy sposób oceniania.
Zadania widze tez nie sa trudne, żadnego de l'Hospitala.
23 mar 19:38
Aga1: I pomyśleć, że niedawno cały pierwszy semestr (oprócz macierzy) i rachunek prawdopodobieństwa
to był zakres szkoły średniej.
23 mar 19:40
Ajtek: Właśnie Aga1, dorzucę jeszcze całkę, oczywiście proste całki.
23 mar 19:41
Artur z miasta Neptuna:
powiem Ci tak ... nie było 'szpitala' bo granice były PRZED pochodnymi

i już do nich nie
wracaliśmy
na egzaminie była granica:
wielomian/wielomian
granica Eulera
0−0 ... przekształcenie wymagane
te 4 granice to były 2 zadania (obejmowały całe 2 koło

)
23 mar 19:42
Artur z miasta Neptuna:
Aga1 −−− hmmm no bez przesady ... Rr'ów w liceum to ja nie miałem ... Ty miałaś
23 mar 19:43
Ajtek: Do granic w przypominaniu matmy jesze nie doszedłem. Na wszystko przyjdzie czas

.
23 mar 19:44
Ajtek: Artur − cały pierwszy semestr Aga1 miała na myśli.
23 mar 19:45
Artur z miasta Neptuna:
Ajtek ... to Ci powiem tak ... takie granice to aż wstyd nie rozwiązać
ogólnie sam materiał (II semestr) dosyć obszerny jest ... jednak jak ja zobaczyłem ile
materiału z danego działu jest to się za głowę złapałem.
Równania różniczkowe −− to pierwszy podstawowy typ równań różniczkowych i nic więcej
23 mar 19:50
Ajtek: Pamiętam że r. różniczkowie miałem na studiach ale za nic nie pamietam nic z tego.
Granice zapewne bym policzyl po chwili namysłu, jeżeli w +/− ∞, o punkcie nie wspomnę

.
23 mar 19:54
Artur z miasta Neptuna:
Ajtek ... a dowód na ctg(α+β) wygląda identycznie ... tylko zamieniasz licznik z mianownikiem
23 mar 20:02
Aga1: Notatki z matematyki wyglądały jak notatki z języka polskiego, żadnych obliczeń, tylko dowody
i dowody.
23 mar 20:04
Ajtek: | | 1 | |
Wiem o tym, stąd mój śmiech. Wszak tgx= |
| , nie mniej nie chce mi się tego w najbliższym |
| | ctgx | |
czasie robić

.
23 mar 20:08
Artur z miasta Neptuna:
Aga1 ... powiem tak ... moje pierwsze liczby, które widziałem na Analizie ... były wwww IV
semestrze

a tak to ciągle jechałem na ogólnych przypadkach, wyprowadzeniach i dowodach
a ten facet na poprawce dał 'super mega ultra' ciężki DOWÓD (tak mówili ludzie z budownictwa)
| | xcos x | |
... "wykaż, że granica |
| nie istnieje |
| | 5x | |
23 mar 20:11
Ajtek: No i weź to wykaż, na tą chwilę nie mam pomysłu

.
23 mar 20:13
Ajtek: Ja znikam bede wieczorem.
Raz jeszcze dzięki
Artur za pomoc
MQ dzięki za kibicowanie,
Aga1 miło że wpadłaś na pogawędkę

.
23 mar 20:21