stereometria, przekroje
Marta:

Proszę o pomoc rozwiązaniu zadania:
Podstawą prostopadłościanu o wysokości 6cm jest kwadrat. Prostopadłościan ten przecięto
płaszczyzną przechodzącą przez jeden z wierzchołków podstawy i nachyloną do płaszczyzny
podstawy pod kątem . W przekroju otrzymano romb, którego dłuższa przekątna jest równa .
a) oblicz długość krawędzi podstawy tego prostopadłościanu
b) oblicz objętość tego prostopadłościanu
Jak zabrać się do narysowania tego problemu? Próbowałam narysować to w taki sposób(rysunek
wyżej).
O ile krawędź podstawy bez problemu wyliczyłam (3 cm), tak mam problem z objętością.
23 mar 19:46
MQ: Nie podałaś kąta
Nie podałaś długości przekątnej
23 mar 19:49
Marta: *pod kątem 30 stopni , *dłuższa podstawa jest równa 2
√6cm
23 mar 19:50
Aga1: Rysunek dobry
Nie podałaś kąta nachylenia i długości przekątnej
Jeśli krawędź podstawy wynosi 3cm, a wysokość 6cm, to
V=32*6
23 mar 19:50
Marta: Jej, dłuższa przekątna oczywiście. Przepraszam, to wszystko przez piątek
23 mar 19:51
Ajtek: Zapewne kąt α, przekątna jakieś f i licz leniuszku

.
23 mar 19:51
Marta: Aga, w jaki sposób wyliczyć wysokość? Mi cały czas wychodzi H=√6
23 mar 19:52
MQ: No i dobrze ci wychodzi: H/przekątna=sin 30O=1/2
23 mar 19:57
Marta: Czyli objętość będzie wynosić V= 32 * √6= 9√6 ?
W odpowiedziach jest podane 54 i myślałam, że robię coś nie tak...
Ajtek − wybacz, ale na Twoim miejscu nie oceniałabym całkiem nieznanej osoby po przeczytaniu
części posta.
23 mar 20:01
MQ: Źle! Zmylił mnie rysunek!
Wysokość masz podaną!
Trzeba policzyć przekątną podstawy i z niej krawędź.
Prawdopodobnie krawędź masz źle obliczoną.
Zaraz sprawdzę.
23 mar 20:27
MQ: c −− przekątna podstawy
d −− przekątna rombu = 2√6
c/d=cos 30O = √3/2
c=√3/2*2√6=3√2
Dobrze zgadza się −− krawędź = 3
Objętość 3*3*6=54
Zgadza się!
Rysunek był zły −− ta płaszczyzna nie kroi od wierzchołka do wierzchołka
23 mar 20:32
Marta: O ludzie.. Faktycznie, wysokość była podana... Żal mi samej siebie

Zawsze szukam drugiego
dna w banałach

Właśnie najbardziej chodziło mi o sprawdzenie rysunku. Dziękuję bardzo za pomoc!
23 mar 20:45
aha: Jak w końcu ma wyglądać dobry rys?
18 mar 21:58
hm: Jak ma wyglądać dobry rysunek?
14 kwi 12:28