matematykaszkolna.pl
stereometria, przekroje Marta: rysunekProszę o pomoc rozwiązaniu zadania: Podstawą prostopadłościanu o wysokości 6cm jest kwadrat. Prostopadłościan ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez jeden z wierzchołków podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem . W przekroju otrzymano romb, którego dłuższa przekątna jest równa . a) oblicz długość krawędzi podstawy tego prostopadłościanu b) oblicz objętość tego prostopadłościanu Jak zabrać się do narysowania tego problemu? Próbowałam narysować to w taki sposób(rysunek wyżej). O ile krawędź podstawy bez problemu wyliczyłam (3 cm), tak mam problem z objętością.
23 mar 19:46
MQ: Nie podałaś kąta Nie podałaś długości przekątnej
23 mar 19:49
Marta: *pod kątem 30 stopni , *dłuższa podstawa jest równa 26cm emotka
23 mar 19:50
Aga1: Rysunek dobry Nie podałaś kąta nachylenia i długości przekątnej Jeśli krawędź podstawy wynosi 3cm, a wysokość 6cm, to V=32*6
23 mar 19:50
Marta: Jej, dłuższa przekątna oczywiście. Przepraszam, to wszystko przez piątek emotka
23 mar 19:51
Ajtek: Zapewne kąt α, przekątna jakieś f i licz leniuszku emotka.
23 mar 19:51
Marta: Aga, w jaki sposób wyliczyć wysokość? Mi cały czas wychodzi H=6
23 mar 19:52
MQ: No i dobrze ci wychodzi: H/przekątna=sin 30O=1/2
23 mar 19:57
Marta: Czyli objętość będzie wynosić V= 32 * 6= 96 ? W odpowiedziach jest podane 54 i myślałam, że robię coś nie tak... Ajtek − wybacz, ale na Twoim miejscu nie oceniałabym całkiem nieznanej osoby po przeczytaniu części posta.
23 mar 20:01
MQ: Źle! Zmylił mnie rysunek! Wysokość masz podaną! Trzeba policzyć przekątną podstawy i z niej krawędź. Prawdopodobnie krawędź masz źle obliczoną. Zaraz sprawdzę.
23 mar 20:27
MQ: c −− przekątna podstawy d −− przekątna rombu = 26 c/d=cos 30O = 3/2 c=3/2*26=32 Dobrze zgadza się −− krawędź = 3 Objętość 3*3*6=54 Zgadza się! Rysunek był zły −− ta płaszczyzna nie kroi od wierzchołka do wierzchołka
23 mar 20:32
Marta: O ludzie.. Faktycznie, wysokość była podana... Żal mi samej siebie emotka Zawsze szukam drugiego dna w banałach emotka Właśnie najbardziej chodziło mi o sprawdzenie rysunku. Dziękuję bardzo za pomoc! emotka
23 mar 20:45
aha: Jak w końcu ma wyglądać dobry rys?
18 mar 21:58
hm: Jak ma wyglądać dobry rysunek?
14 kwi 12:28