Liczba 5 2/3 * pierwiastek 4 stopnia z 5 do potęgi 3
tarczyn: Liczba 5 2/3 * pierwiastek 4 stopnia z 5 do potęgi 3
23 mar 20:06
Artur z miasta Neptuna:
no fajna liczba
zapewne taka:
23 mar 20:08
Artur z miasta Neptuna:
no i co z nią?
23 mar 20:08
Eta:
Jak to co? ..... cieszyć się że "fajna"
23 mar 20:10
tarczyn: ile jest równa? Chodzi mi o to z tą pierwszą liczbą to się zapisuje w takim stylu? (pierwiastek
2 stopnia z 5 do potęgi 3
23 mar 20:11
Eta:
Pewnie miało być: 52/3*(4√5)3
23 mar 20:12
tarczyn: tak, tak miało być
23 mar 20:12
tarczyn: tylko właśnie nie wiem jak to zrobić, nie chce żebyście zrobili za mnie tylko mi wytłumaczyli
23 mar 20:13
Eta:
Czy tak ? (√5)3*(4√5)3
23 mar 20:13
Artur z miasta Neptuna:
tarczyn
zabawa na potęgach:
3√x = x1/3 ... ogólnie ... pierwiastek stopnia 'n' z liczby x to inaczej x1/n
23 mar 20:15
tarczyn: No o to właśnie mi chodziło z tym przekształceniem, ale teraz co mam z tym zrobić? Skoro mam
pierwiastki różnego stopnia? to nie moge chyba postawić pod jeden wielki
23 mar 20:15
Artur z miasta Neptuna:
(xa)b = xa*b
xa * xb = xa+b
no i to starczy do tego zadania
23 mar 20:16
Artur z miasta Neptuna:
zawsze:
1 krok −−− zamieniasz każdy pierwiastek na potęgę
2 krok −−− tam gdzie jest mnożenie dwóch liczb o tej same podstawie (tutaj jest to 'x') to
potęgi tych liczb dodajesz do siebie
23 mar 20:17
Saizou : 52/3*(51/4)3=52/3*53/4
23 mar 20:17
Eta:
√5= 51/2 to (√5)3= (51/2)3 = 53/2
4√5= 51/4 to (4√5)3= (51/4)3= 53/4
i teraz .... = 53/2*53/4= 532+34= ...
23 mar 20:17