.
zad: podaj pochodne cząstkowe drugiego rzędu:
f(x,y)= xyexy
23 mar 17:21
Trivial:
1. Czy umiesz liczyć pochodne jednej zmiennej? Jeżeli nie, to nawet nie masz co się zabierać za
pochodne cząstkowe. Jeżeli tak, to przejdź do punktu drugiego.

2. Licząc pochodne cząstkowe względem zmiennej x (przykładowo), traktujemy inne zmienne jak
stałe. Przykład:
f(x,y) = xy
2.
wszystko poza zmienną x traktujemy jak stałe (w tym wypadku tylko y)
f'
x = (xy
2)'
x = y
2*(x)'
x = y
2*1 = y
2.
a teraz po zmiennej y
f'
y = (xy
2)'
y = x*(y
2)'
y = x*2y.
3. Pochodną drugiego rzędu jest pochodna pochodnej pierwszego rzędu.
23 mar 17:29
zad: dzięki, ale wiem na czym polega samo liczenie, chodzi mi tylko o ten konkretny przykład

sama
liczę ale gdzieś robię błąd i chciałam się przekonać gdzie..
23 mar 17:39
Krzysiek: to pokaż co Tobie wychodzi, być może masz dobrze
23 mar 17:46