funkcje kwadratowe , prosze o sprawdzenie czy to jest dobrze
U.LO:

Prosze o pomoc...Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=
14x
2+x−8, x∊R.
a. Wyznacz miejsce zerowe funkcji.
b. Rozwiąż nierownosc f(x)>−8
c. Wyznacz najwieksza oraz najmniejsza wartosc funkcji na przedziale <1,3>
skoro mam wyznaczyć miejsca zerowe to musisz zawsze za f(x) podstawić 0 i wyliczyć x, czyli
f(x)=
14x
2+x−8
0=
14x
2+x−8
a=
14 b=1 c= −8
Δ=b
2−4ac=1−4*
14*(−8)=1+8=9
√Δ=
√9=3
x
1=
−b−√Δ2a=
−1−32*14=−8
x
2=
−b+√Δ2a=
−1+32*14=4
b)
f(x)>−8
f(x)=
14x
2+x−8
14x
2+x−8>−8
14x
2+x−8+8>0
14x
2+x>0
x(
14x+1)>0
x(
14x+1)=0
x=0 lub
14x+1=0
14x=−1\4
x=−4
x€(−
∞,−4) U (0,
∞)
co dalej ma robić dalej
23 mar 12:17
think: a i b dobrze.
Co do największej i najmniejszej wartości funkcji na przedziale to przydają się współrzędne
wierzchołka paraboli. Sprawdzasz czy wierzchołek należy do tego przedziału, w Twoim przypadku
w wierzchołku jest minimum, jeśli wierzchołek nie należy do tego przedziału to <a, b> jeden
koniec przedziału będzie minimum a drugi maksimum.
policz
f(1) = ...
f(3) = ... większa z wartości to max
23 mar 12:24
U.LO: miejsce zerowe ustalamy
Δ=b2−4ac =12−4*1/4*(−8)=9 i √Δ=3wzory na miejsca zerowe następujące
x1= − b−√Δ2a i x2= − b+√Δ stąd x1= −2 a x2=8
nierówność rozwiązujemy tak
a później co robimy
23 mar 12:32
think: miejsca zerowe policzyłaś/łeś do góry dobrze teraz źle.
wzór na współrzędne wierchołka paraboli masz wykorzystać.
23 mar 12:39
U.LO: jak ma zrobić ze wzór na współrzędne wierchołka paraboli , bo nie wiem
proszę o pomoc
23 mar 12:43
U.LO: <1,3> mam tu liczby 1 oraz 3 teraz muszę do wzoru funkcji podstawić 1
f(1)=1412+1−8=14−8= −6 {3}{4}
a teraz podstawiam 3
f(3)=1433+3−8=214+3−8=514−8= − 2 {3}{4}
teraz należy wyliczyć "p"
23 mar 13:02
U.LO: p = −b2a
p = −12*14
p= −1u{1{2}
p= −2
f(−2)=14(−2)*(−2)−8=1−2−8= −9
teraz spośród liczb −634 −234 −9 wybieramy największą i najmniejszą
zatem
największa wartość funkcji to −234
a najmniejsza wartość to −9
23 mar 13:15
U.LO: proszę bardzo o pomoc czy to wszystko czy jeszcze coś
23 mar 13:19
think: −2 nie należy do przedziału <1,3> więc
23 mar 13:39
think:
23 mar 13:42
U.LO:
dzięki

wszystko jest nic więcej nie trzeba robić w tym zadaniu
23 mar 13:55