Równanie wykładnicze
Sandra: 6x=3x
Jak rozwiązać takie równanie wykładnicze?
23 mar 15:41
Baś: Na pierwszy rzut oka widać, że x=0, tylko wtedy zachodzi równość 1=1
23 mar 15:43
Artur z miasta Neptuna:
a żeby wszystko ładnie pięknie zapisać to:
a)
6 = 2*3
6
x = 2
x*3
x
czyli:
2
x*3
x = 3
x ⇔ 2
x = 1 ⇔ x=0
b)
6
x = 3
x
2
x =1 ⇔ x=0
23 mar 15:44
Aga1:
2x*3x=3x //:3x, 3x≠0
2x=1
2x=20
x=0
23 mar 15:45
Sandra: Dziękuję..

A takie coś : 3
x+1=4
Próbowałam rozwiązywać to z logarytmów: log
33
x *log
33
1=4
Ale nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić..
23 mar 16:06
MQ: Jak już logarytmujesz, to logarytmuj obie strony:
x+1=log34
23 mar 16:08
Aga1: log
aa=1, a>0 i a≠1
log
aa
x=x
Musisz obie strony logarytmować
log
33
x+1=log
34
x+1=log
34
x=log
34−1
x=log
34−log
33
23 mar 16:12
pigor: ...

lub logarytmuj logarytmem , który znajdziesz np. na kalkulatorze (dziesiętnym lub
naturalnym ) i otrzymasz w pierwszym przypadku :
| | log4 | | log4 | | 6021 | |
(x+1)log3=log4 ⇔ x+1= |
| ⇔ x= |
| −1 ≈ |
| −1≈ 0,262 |
| | log3 | | log3 | | 0,4771 | |
.
23 mar 16:56