napisz równanie
Pati: napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt p= (−1,1) równoległej do prostej l: 6x−y=0
23 mar 19:53
goldenfille: l; y=6x
prosta k jest równoległa i ma równanie y=ax+b z czego a=6 a za x i y wspawiasz swój punkt p
i obliczysz z tego b i już masz równanie prostej która chcesz otrzymac
23 mar 19:58
pigor: ... lub ...

nie dla wszystkich , tylko dla myślących "inaczej"
, np. tak :
I. sposób y=6x ⇒ y−1=6(x+1) ⇔ y=6x+7 ⇔
6x−y+7=0 ;
II sposób 6x−y+C=0 i −6−1+C=0 ⇒ C=7 i
6x−y+7=0 ,
IIIsposób 6(x+1)−1(y−1)=0 ⇔ 6x+6−y+1=0 ⇔
6x−y+7=0 . ...
24 mar 00:31