Trygonometria
Emmiss: Witam
mam niesamowity problem z trygonometrią
oto zadania
sin2x=1 i wcześniej tutaj było rozwiązanie tylko nie mam zielonego pojęcia skąd pochodzą
odpowiedzi typu π/2 + 2kπ?
jest rozwiązanie dla 3x=−1/2
i nie wiem skąd się bierze 2π/3 + 2kπ

Proszę o pomoc
23 mar 22:05
23 mar 22:07
krystek: Zauważ ,że sin jest f okresowa o okresie 2π i teraz
| | π | | π | |
a jak masz sin2x=1 ⇒2x= |
| +2kπ ⇒x= |
| +kπ |
| | 2 | | 4 | |
23 mar 22:10
Emmiss: ok, ale skąd
cos3x=−1/2
3x=2π/3 + 2kπ

w sumie chodzi mi o te 2π/3...
23 mar 22:14
23 mar 22:18
Emmiss: w linku właśnie jest 3/2 a nie 2/3...
23 mar 22:19
Emmiss: a skąd to się wzięło to 2/3
23 mar 22:19
23 mar 22:20
Emmiss: aga1 ok ale skąd wzięłaś 2/3
23 mar 22:22
krystek: Może na stopniach
cos3x=−cos60 i teraz
cos3x= cos(180−60) lub cos3x=cos(180+60)
| | 2 | | 4 | |
3x= |
| π+2kπ lub 3x= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
23 mar 22:25
Emmiss: i wiem tyle że 120 stopni, nadal nie wiem sąd 2/3
23 mar 22:26
Aga1: Gdzie cosinus jest ujemny?
W drugiej i trzeciej ćwiartce
| | π | | π | |
cos3x=cos(π− |
| } lub cos3x=cos(π+ |
| )+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
23 mar 22:28
Emmiss: no i wszystko na temat, dziękuję bardzo
23 mar 22:29