Wielomiany
matushaq: W(x) = x4 − (m − 2)x2 + m − wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których ten
wielomian ma dwa pierwiastki. no więc mi wychodzi − m należy (−∞, 0) ∪{4−√2, 4+√2} . w
odpowiedziach w książce m nie należy do punktu 4−√2.
Dzięki z góry za wyjaśnienie dlaczego.
23 mar 22:20
ZKS:
Napisz jaką masz tą odpowiedź w książce.
23 mar 22:30
krystek: | | c | |
ma dwa pierwiastki gdyΔ>0 i |
| <0 |
| | a | |
23 mar 22:34
matushaq: (−∞, 0) ∪{ 4+√2}
23 mar 22:34
matushaq: to jest odpowiedź z książki. (−∞, 0) ∪{ 4+√2}
a to jest odpowiedź moja (−∞, 0) ∪{4−√2, 4+√2}
23 mar 22:35
matushaq: mój błąd : to jest odpowiedź z książki (−∞, 0) ∪{ 4+2√2}
a to moja : (−∞, 0) ∪{4−2√2, 4+2√2}
nie dopisałem 2 przed pierwiastkami
23 mar 22:37
krystek: zapisz liczenia .
23 mar 22:39
ZKS:
Na pewno 4 + 2√2?
23 mar 22:39
matushaq: znowu źle przepisałem : Książka −(−∞, 0) ∪{4+2√3}
Moja − (−∞, 0) ∪{4−2√3, 4+2√3}
to dlaczego m nie może się równać 4−2√3 ?
23 mar 22:40
ZKS:
| | −b | |
Bo Δ = 0 ∧ |
| > 0 (ale wtedy dostaniemy 4 pierwiastki tylko że 2 różne). Podaj pełną |
| | a | |
treść zadania.
23 mar 22:44
matushaq: przyjmuje jeden warunek że Δ=0 i t>0 . i drugi warunek jest taki że Δ>0 i c/a < 0 .
z pierwszego warunku miejsca zerowe mi wychodzą {4−2√3, 4+2√3}
z drugiego warunku wychodzi mi {− ∞, 4−2√3 ∪ 4+2√3, ∞} ∩ (−∞; 0) czyli m należy(−∞; 0)
23 mar 22:46
matushaq: Dany jest wielomian W(x) = x4 − (m − 2)x2 + m − wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m,
dla których ten wielomian ma dwa pierwiastki.
23 mar 22:46
krystek: | | c | |
A dlaczego nie Δ>0 i dwa o róznych znakach czyli |
| <0 bo X2=t i wtedy t1*t2<0 |
| | a | |
23 mar 22:47
ZKS:
Tylko że dla Δ = 0 ∧ to > 0 dostaniesz 4 pierwiastki.
23 mar 22:48
matushaq: zrobiłem tak też − to jest drugi warunek
23 mar 22:48
matushaq: ZKS no ja mam deltę = 0 to mam jedno t0 i musi być ono dodatnie. wtedy powiedzmy gdy t0 = 4
to x2 = 4 to x = −2 ⋁ 2 . czyli mam dwa pierwiastki
23 mar 22:51
ZKS:
Na pewno masz 2 czy może 4?
23 mar 22:53
ZKS:
W(x) = (x + 2)2(x − 2)2
czyli otrzymasz 4 pierwiastki x = 2 , x = 2 , x = −2 , x = −2.
23 mar 22:54
matushaq: czyli dwa. to wg ciebie w normalnym równaniu kwadratowym gdy delta = 0 to ile mamy miejsc
zerowych? też dwa? jedno.
23 mar 22:59
ZKS:
Tak dwa mamy miejsca zerowe (x − a)2 = (x − a)(x − a) widać że dwa tylko że identyczne?
23 mar 23:00
Mila: Jedno miejsce zerowe, a pierwiastek podwójny. Niby to samo, ale inaczej.
23 mar 23:04
matushaq: z tą samą wartością... pomóż z zadaniem w takim razie
23 mar 23:07
ZKS:
Przecież już wszystko jest napisane.
23 mar 23:11
ZKS:
Jeżeli w książce jest brana Δ = 0 to napisałem jakie warunki muszą być.
| | −b | |
Δ = 0 ∧ |
| > 0 stąd wychodzi że tylko 4 + 2√3. |
| | a | |
23 mar 23:13
matushaq: ok doszedłem do tego . w warunku gdy Δ=0 t>0 miejscem zerowym jest −b/a czyli m−2/2 >0 to m>2
4−2√3 jest < 2 więc nie wchodzi w skład równania
23 mar 23:16
matushaq: ok ZKS dzięki
23 mar 23:17
ZKS:
Na zdrowie.
23 mar 23:22