****
Piter : Czy ktoś z was wie jak to zadanie zrobi

Rzucamy dwa razy sześcienną kostką a w przypadku gdy otrzymamy dwa razy ten sam wynik
rzucamy po raz trzeci. Oblicz zbiór zdarzeń elementarnych i podaj ich liczbę .
23 mar 00:34
Piter : Proszę podajcie jakieś wskazówki jak to zrobic
23 mar 00:36
Piter : Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc
23 mar 00:38
Tragos: pierwszy rzut: 6 możliwości
drugi rzut:
1 przypadek: trafiliśmy coś innego niż w pierwszym rzucie:
5 możliwości
2 przypadek: trafliśmy to co w I rzucie i rzucamy po raz trzeci (tutaj nie ma ograniczeń):
1 * 6 możliwości = 6 możliwośći
6 * (5 + 6) = 6 * 11 = 66
23 mar 00:38
Schopen: Najpierw tworzysz i zliczasz zbiór zdarzeń elementarnych dla przypadku, gdzie rzucach 2 razy
sześcienną kostką.
Kostka może przyjąc wartości 1..6 dla każdego z rzutów.
Otrzymujesz w ten sposób 36 różnych zdarzeń elementarnych. Teraz dalej
Przypadków, kiedy wykonany zostanie 3. rzut jest 6 − istnieje 6 par X Y, takich, ze X = Y, X, Y
\in {1..6}.
Każda taka para rozszerzana jest w 6 nowych zdarzeń elementarnych.
Teraz to wszystko zsumujmy pamiętając, że zdarzenie xx (np. 22) samo w sobie nie istnieje, gdyż
wymagamy 3. rzutu.
Wynik W = 6 * 6 + 6 * 6 − 6.
23 mar 00:43
23 mar 00:43
Piter : Następnie (1,1,1),(1,1,2)(1,1,3) aż do (6,6,6) o to chodzi

?
23 mar 00:49
Schopen: Zauwaz, ze zamiast pominietych wyrazow otrzymasz
(1,1,1) (1,1,2)...(1,1,6), (2,2,1).... (6,6,5).(6,6,6)
23 mar 00:51
Piter : chyba jednak nie tak to zrozumiałem
23 mar 00:52
Tragos: chcesz 66 par wypisywać?
hm.. może tak, ale tego nie jestem pewien
M = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
Ω = {X, Y ∊ M ⋀ X ≠ Y: (X, Y)} ∪ {X, Y, Z ∊ M ⋀ X = Y: (X, Y, Z)}
23 mar 00:53
Piter : No nie bardzo ale do tego zadania chyba potrzebne jest to takie drzewko i dlatego tak chciałem
zrobic
Ω= 6*5+6*1*6= 30+36=66
a tak będzie dobrze
23 mar 00:57
Tragos: jest ok

oczywiście
|Ω
| = .........
23 mar 00:58
Piter : super

to przy tym obliczeniu nie muszę już tego wypisywac
23 mar 01:00
Piter : Tragos:
Schopen:
Bardzo wam dziękuję za pomoc

DZIĘKUJĘ
23 mar 01:02