Logarytmy
Aga: Oblicz x
log x=−5
W odp jest że:
x=1 (w liczniku) / 10 do potęgi 5 (w mianowniku)
Skąd to się wzięło jak dla mnie to będzie:
1 do potęgi −5=x
1 do potęgi 5=x
1=x
Proszę o wytłumaczenie
23 mar 19:43
Artur z miasta Neptuna:
logab = c ⇔ ac = b
log x = −5 ⇔ 10−5 = x
23 mar 19:44
Aga: a dlaczego a=10?
23 mar 19:46
MQ: Bo log x oznacza log10 x
23 mar 19:50
MQ: Przynajmniej w tej części świata, bo w USA ln x
23 mar 19:51
Artur z miasta Neptuna:
tak się przyjmuje, że tej 'dziesiątki' w logarytmie się nie pisze
23 mar 19:51
Artur z miasta Neptuna:
MQ ... natomiast w mathematice log x = nasze ln x
23 mar 19:52
Aga: Aha a mam taką równość zapisaną w zeszycie: log10x=logx
Dziękuję bardzo
23 mar 19:53
Aga: A jak obliczyć: logxe=1?
23 mar 20:04
MQ: Weź to napisz porządnie, bo nic z tego nie wiadomo!
23 mar 20:17
Artur z miasta Neptuna:
chodzi o:
log
x e = 1

? log
x e = 1 ⇔ x
1 = e ⇔ x = e
23 mar 20:21
Aga: tak, dokładnie o to, dziękuję
23 mar 20:40