matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Paulina:
Dany jest układ równań
⎧
x−my=m
⎩
mx−y=2
o niewiadomych x i y. Wyznacz zbiór tych wartości m, dla których rozwiązanie (x,y) tego układu spełnia warunek x−y<1.
23 mar 22:30
Eta:
Metodę wyznaczników zna?
23 mar 22:52
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html
23 mar 22:53
Eta:
W= −1+m
2
= m
2
−1 założenie m≠1 m≠ −1 W
x
= −m+2m= m W
y
= 2−m
2
m
2−m
2
x=
y=
m
2
−1
m
2
−1
m
2−m
2
x−y<1 ⇒
−
<1
m
2
−1
m
2
−1
+m
2
+m−2
<1
(m−1)(m+1)
rozwiąż tę nierówność i pamiętaj o założeniach .....
23 mar 23:00