wykonaj działanie
juta: | | 2x+5 | | 3x−7 | |
Wykonaj działanie |
| + |
| |
| | x−4 | | 5−x | |
23 mar 22:25
Aga ;-) : mnożysz na krzyż
(x−4)(3x−7)=(2x+5)(5−x)
3x2−7x−12x+28=10x+2x2+25−5x
3x2−2x2−19x−5x+28−25=0
x2−24x+3=0
Δ=242−4(1*3)=576−12=564
√Δ=√564=2√141
x(pierwszy) = U{24−2√141{2}=12−√141
x(drugi)= U{24+2√141{2}=12+√141
23 mar 23:23
Beti: nie, nie, żadne na krzyż. To nie jest równanie!
Tutaj trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika:
| (2x+5)(5−x) | | (3x−7)(x−4) | |
| + |
| =
|
| (x−4)(5−x) | | (x−4)(5−x) | |
| 10x−2x2+25−5x + 3x2−12x−7x+28 | | x2−14x+53 | |
| = |
| =
|
| (x−4)(5−x) | | −x2+9x−20 | |
23 mar 23:35