matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.6.2013
Zadania
Odp.
6
Wojtek:
f(x)= 2
x+1
+2
6
max:
xd
∫
x
2
−5x + 4
4
zadanie:
korzystajac z zasady indukcji matematycznej wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n≥3 prawdziwa jest nierownosc 2
n
≥2n+1.
2
Przemek:
x
3
+ 7x − 4
całka z
dx
x
2
+ 2x + 7
2
Tadeusz1:
Witam, Potrzebuję rozwiązanie następującego zadania
2
Oskar:
Wyznacz dziedzinie miejsca zerowe monotonicznosc wykres funkcji f(x)=−2x+4
3
lina:
znowu calki potrójne...musze okreslic obszar dla krzywych z=x+y, z=0,xy=1,y=x,y=4x
0
jak-to-zrobić :
Aby do źródła o napięciu 240V można było dołączyć żarówki dostosowane do napięcia 12V każda,należy takich zarówek połączyć :
3
Kajaa :
napisz równanie okręgu: a)o środku w punkcie S=(−4,−1) i promieniu równym pierwiastek z 2
1
Kolo:
Witam, czy dobrze obliczylem?
7
Kajaa :
a Too? nic mi nie wychodzi−− Punkt A=(−1,3), B=(−2,0),C=(2,−3) są wieszchołkami równoległoboku ABCD.Oblicz współrzędne wierzchołka D oraz pole równoległoboku.
1
Janusz:
Witam, natknąłem sie na trudne zadanie którego nie jestem sam rozwiązać a mianowicie
4
Kajaa :
Wyznacz punkty wspólne okręgu o równaniu x²+6x+y²=16 z osiami układu współrzędnych.
1
Darek.:
Bardzo prosze o pomoc : 1. Rozważmy trapezy równoramienne, których obwód jest równy 2p, a kąt ostry ma miarę \alpha . Wyznacz długość ramienia tego trapezu, który ma największe pole.
3
olkaq:
π
Potrzebuję wykres funkcji f(x) = tg (
* [x])
4
[x] <−−−− Cecha z "x"
0
minimini:
Basen ma kształt prostopadłościanu. Dno tego basenu ma wymiary 7m X 300cm a jego głębokość wynosi 120cm. Dno i ściany basenu chcemy wyłożyć kwadratowymi płytkami o boku 20cm. Ile
2
Nici:
∞
5
Dina:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 i 8. Oblicz długości środkowych wychodzących z wierzchołków kątów ostrych tego trójkąta.
2
Kajaa :
2.Oblicz wartość m ,wiedząc że proste p i r są prostopadłe gdy. p:y=(m+1)x+3,, r:y=1/2m−4 x+1
1
Gob:
Wiem, że to nie matma, ale wierzę, że uzyskam odpowiedź.
4
Dina:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 i 8. Oblicz długości środkowych wychodzących z wierzchołków kątów ostrych tego trójkąta.
4
Kajaa :
Pomocy
! Oblicz wartość m wiedząc że proste k i l są równoległe gdy : a) k: y=(m+4)x−1 , l: y= −mx+2 b) k: y=9mx+ 1, l: y==m
2
x−3
3
stud3:
Szereg pytanko: Jeśli szereg:
3
hardkooro:
Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym iloczyn drugiego i trzeciego wyrazu wynosi 8, a pierwszego i trzeciego 5.
1
Mario:
narysuj wykres funkcji f(x) = |x+1| +|x|
4
Nie umiem:
Na ile sposobow czterech podroznych moze wsiasc do pociagu zlozonego z szesciu wagonow, jesli wszyscy podrozni wsiada do dwoch wagonow?
2
mgiełka:
Proszę o pomoc mam zadanko które długo próbuję rozwiązać i dla mnie jest trudne ale może dla kogoś będzie to banał
0
BigB:
Oblicz kąt między wektorami p= 6m+4n i q= 2m+10n, jeżeli wiadomo, że m i n są wektorami jednostkowymi wzajemnie prostopadłymi.
3
Kajaa :
Jak to zrobić!?Jeżeli boki trójkata mają długości x,10 i 13 to prawdziwa jest nierównośc: 3<x<23
0
Sandriejkov:
Dany jest równoległook o bokach długości 4 i 5 i kącie ostrym o mierze 60
o
. Oblicz pole i długości przekątnych tego równoległoboku.
11
Kinia:
:::rysunek::: Jaki jest wzór do tego wykresu ? i dlaczego
3
zabiajak222:
Witam mam problem z takim równaniem :
15
moja:
oblicz: a)1+4+7...+100=?
0
sandra:
Hej, mam problem z zadaniem ze statystyki. Mam utworzyca) szereg punktowy oraz b) szereg przedziałowy o dlugosci przedzialu 2 chodzi o wydajnosc pracowników (w szt. na godzine) i nie
8
Or:
Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego w którym iloczyn 2 i 3 wyrazu wynosi 8, a suma 1 i 3 wynosi 5
1
ala:
dany jest okrag o środku w punkcie O i promieniu 3 oraz okrąg o środku w punkcie S i promieniu 2 okręgi mają jeden punkt wspólny jeśli
6
D:
Jak policzyć to równanie różniczkowe? y'−2xy=2x
3
y
2
0
Martines:
http://matematyka.pisz.pl/forum/98558.html proszę o pomoc jakie tam powinny byc wyniki
0
D:
Obliczyć granice
1
Black_Batty:
w rombie przekątna jest równa 16 cm a bok 10 cm. oblicz pole rombu. oblicz miary kątów tego rombu
0
Terminat:
Naszkicuj wykres funckji, której dziedziną jest przedział <−6,6>, zbiorem wartości <1,+
∞
), wykres funckji jest symetryczny względem osi OY, funckja jest rosnąca w przedziale <−6,0> oraz
8
Diana:
Podstawa trojkata rownoramiennego abc jest odcinek ab gdzie a(−2 1), b(6,1). wyznacz współrzędne wierzcholka c wiedzac ze nalezy on do prostej y=x+2.
3
lolo:
Znajdź równania stycznych do okręgu o równaniu (x+2)
2
+(y−3)
2
=25 przechodzących przez punkt o współrzędnych (3,−7). Mi wychodzi równanie liniowe 3+ 4a=0, a powinny wyjść dwie proste
2
Janusz:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = log
s
i
n
x
cos x gdy x ∊ < −2π; 2π >
25
Jaros:
Witam mam jutro ostatni sprawdzian z matematyki musze go napisać poprawnie udało mi się zrobić foto jaki sprawdzian dostane pomoże ktoś zrobić gotowca bo tego działu zupełnie nie
2
slawomir :
Witam!
5
zadanie:
korzystajac z zasady indukcji matematycznej wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba zapisana w ukladzie dziesiatkowym za pomoca 3
n
jedynek jest podzielna przez 3
n
.
15
Kuba:
1) Działkę o pow 1250 m
2
przyległą jednym z boków do istniejącego muru należy ogrodzić płotem. Jakie powinny być wymiary działki aby długość płotu była jak najmniejsza.
4
tomasz:
udowodnij indukcyjnie że liczba 2
n+2
* 3
n
+5n−4 c jest podzielna przez 25 dla n∊N
9
Adam, pomocy:
1)Określ dziedzinę i wykonaj działania W(x)+G(x), W(x)*G(x), gdzie: W(x)=10/3x,
0
Nikola:
1
Narysuj f(x)=
|x+2|
2
4
kuba:
Hej. mogę prosić o pomoc z tym zadaniem ? oblicz natężenie pola elektrycznego od układu: kula o promieniu R naładowana z gęstością
2
NATALIA:
W trapezie prostopadłym krótsza podstawa ma długość 6, wysokość ma dlugoś 3 a kąt ostry ma miarę 45. Oblicz obwód i pole trapezu
4
zegarkowa:
Zadanie z pola kola i wycinka kołowego W wycinek koła wyznaczony przez kąt 90 stop. wpisano koło o polu 4 pi, oblicz pole całego
34
Agness:
Help! Bardzo proszę o pomoc! Proszę o wytłumaczenie konkretnie tych zadań. Czyli krok po kroku, ponieważ chcę zrozumieć jak to się robi.
1
marcia96:
! 1. Sprowadz funkcje do postaci kanonicznej i iloczynowej f(x)=5x
2
−9x−2
0
Karolina:
Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym iloczyn drugiego i trzeciego wyrazu wynosi 8, a pierwszego i trzeciego 5.
3
Ricon:
Hej,
0
Monikaa:
Cześć, Mam takie zadanie:
0
Pawi:
Hej, Mam takie zadanie:
3
sari45:
Sprawdź tożsamość trygonometryczną:
3
hardkooro:
Zbadaj monotoniczność ciągów: a
n
=n
2
+n+1
1
tomek:
wyznacz współczynniki a.b.c wiedząc, że w(X)=3x
3
+ax
2
+bx+c,w(1)=1 w(2)=23 w(−1)=5
1
kama:
sin
2
35
o
+ sin
2
55
o
=
5
Monikaa:
Witam, Otóż mam takie zadanie
2
tomek:
rozwiązaniem nierówności (3x−9)(x+p)<0 jest przediał (−2,3). Wyznacz p
1
Martines:
:::rysunek::: Proszę o pomoc w wyznaczeniu takiej macierzy
[0 3 5 −2] X
T
= [1 2 3 4]
1
diebitch:
http://images.tinypic.pl/i/00403/2hyi0dd9cr9c.jpg
proszę o pomoc.
6
kama:
(tg12
o
)(cos
2
60
o
)(tg78
o
) =
?
2
anaskor:
Proszę o pomoc
1
anaskor:
:::rysunek::: Mam problem z zadaniem i bardzo prosze o pomoc
4
Dawid:
x−3
x+3
<
Po wyliczeniu mam to co jest na poczatku i nie wiem cz to jest dobrze .
2
3
0
Staszek:
Mam do policzenia różniczkę:
http://i.imgur.com/TFeFr7e.png
3
??:
1. Liczbę 18 rozłoż na dwa takie składniki, których iloczyn jest największy.
19
Lothar:
proszę o pomoc funkcje homograficzne potrzebuję się nauczyć na czwartek a ledwo mi to idzie
3
−
3↓
x
11
slawomir:
objetosc paraboloidy
6
Nikola:
Jak się wyznacza wzór funkcji
?
11
Nikola:
1
Narysuj f(x)=
(x+2)
2
9
t00d:
Witam mam 2 takie zadania i nie za bardzo wiem, jak się za nie wziąć 1)
7
Nikola:
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f(x)=x
2
+bx+c, wiedząc że wierzchołek paraboli jest W(1,3). Podaj postać kanoniczną .
5
carp:
Sprawdź czy funkcja F (x) jest funkcją pierwotną funckji f (x) : F (x)=xlnx−x+2
1
pepe:
Witam! Podczas liczenia granicy ciągu wyszło mi lim
n→
∞
n
5
n
.
4
Kamil:
(n−5)(n−4)(n−3)(n−2)n = 20160
5
Diana:
Punkty A = (1, −2) , C= (4,2) są dwoma wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC. Ile wynosi wysokość tego trójkąta ?
1
kajson:
hej prosze pomoze mi ktos? zadanie:
4
potęga:
jak zapisać resztę z dzielenia wielomianów?
4
ad:
Proszę o pomoc ile wynosi pole łuku o grubości 6,5 mm
1
Dawid:
y' − 3xy = 0
11
Monika:
Hej
Jak mogę rozbic takie wyrażenie m
3
−3m+2? prosze opomoc.
3
styczna do wykresu:
f(x) = e
x
sin(4x), x0=π/4
2
Nikola:
:::rysunek::: a) Omów własności funkcji
3
A:
cos
2
35* + cos
2
55* = ?
9
Maniek:
podane sprowadz wyrazenia do najprostszej postaci (3−2x)
2
− 4x(x+3)=
4
brw:
Dana jest przestrzeń wektorowa V oraz jej baza β={v
1
,v
2
,v
3
,v
4
}. Niech T:V→V będzie takim odwzorowaniem liniowym, że T(v
1
)=T(v
2
)=T(v
3
)=v
1
oraz T(v
4
)=v
2
. Znaleźć rząd T,
3
domon:
witam. mam problem z pewnym zadaniem. zupełnie nie wiem jak do niego podejść. i jeszcze takie : dwuwymiarowa zmiennna losowa (x, y) ma rozkład parwdopodobienstwa okreslony nastepujaco P
2
kuba:
majac dane dwa punkty A=(−2,3) i B=(2,1) napsiz rownanie symetralnej odcinka AB, dlugosc odcinka AB oraz rownanie prostej prostopadlej i rownoleglej do prostej AB przechodzacej przez
2
lina:
prosze o rozwiązanie równanie rózniczkowego y"+y=0
1
w bardzo pilnej potrzebie:
W wyniku badania 30−elementowej próby pracowników naukowych pod wzgledem rocznej liczby wyjazdów za granice otrzymano informacje:
0
domon:
witam. mam problem z pewnym zadaniem. zupełnie nie wiem jak do niego podejść. i jeszcze takie : dwuwymiarowa zmiennna losowa (x, y) ma rozkład parwdopodobienstwa okreslony nastepujaco P
1
w pilnej potrzebie:
Okoła 10% studentów i 15% studentek pali papierosy. Z pouplacji liczacej 200 studentów i 100 studentek wylosowano osobę palacą papierosy. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to mężczyzna.
0
w potrzebie:
Pobrano tysiącelementową próbę prostą z populacji opisanej rozkładem Poissona z intensywnościa λ=0,3.
5
domon:
witam. mam problem z pewnym zadaniem. zupełnie nie wiem jak do niego podejść. Funkcja gestosci sondazu pracy osob zatrudnionych na na odpowiedzialnych stanowiskach kierowniczych
4
damian:
witam Kolegów i Koleżanki,
0
Aga:
całka z (1−3x)
√
2x
2
+x+1
0
slawomir:
Wyznaczyc strumien Pola W = (x,y,4z) przez powierzchnię D zadaną równaniem z = xy dla (x,y) ∊ΔABC jezeli A = (0,0) , B = ( 2,0) C = (0,2) wektor normalny jest zgodny z podana
3
Paweł:
Ciąg geometryzczny. A5= −0,5
4
Selin:
3
5−x
=8
x−5
5
niedouczonaMatematyczka:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy ze ścianą boczną graniastosłupa kąt o mierze 30 stopni. Podaj wymiary graniastosłupa wiedząc, że długość jego przekątnej jest
4
niedouczonaMatematyczka:
Trzy odcinki wychodzące z jednego wierzchołka sześcianu − przekątna sześcianu, krawędź boczna i przekątna ściany bocznej − są krawędziami bocznymi czworościanu. Oblicz pole powierzchni
1
niedouczonaMatematyczka:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość równą 2 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1
niedouczonaMatematyczka:
Stożek i walec mają taką samą objętość i przystające podstawy o promieniach długości 5 cm. Tworząca walca ma długość 4 cm. O ile procent pole powierzchni bocznej walca jest mniejsze od
4
Selin:
Rozwiąż równanie
1
E:
2. W trójkącie prostokątnym o polu 136,5 cm2, cosinus jednego z kątów jest równy 84/85 . Oblicz długości boków trójkąta.
4
E:
W trójkącie prostokątnym o polu 12cm2 tangens jednego z kątów ostrych jest równy 2/3. Wyznacz wysokość tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego. Podaj przybliżenie dziesiętne
2
sony1540:
z cyfr 0,1,2,5,8,9 losujemy bez zwracania trzy cyfry. oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy liczbę mniejszą od 582.
1
Dancio:
Zbadano dane empiryczne dotyczące zależności ceny samochodów osobowych od ich wieku. Uzyskano następujące wyniki (zmienna X − wiek w latach, zmienna Y − cena w tysiącach złotych).