Rówanie różniczkowe
Tadeusz1: Witam,
Potrzebuję rozwiązanie następującego zadania
dx/dy=y3/x2
Ja rozwiązałem je metodą zmiennych rozdzielonych
∫y3dy=∫x2dx
1/4y4=1/3x3
y4=4/3x3
a w odpowiedziach jest taki wynik y−2=2/x
Pozdrawiam
18 cze 23:14
Tadeusz1: w odpowiedziach wynik jest równy
y do potęgi −2 jest równy 2 dzielone przez x
18 cze 23:16
Mila:
Może tak ?
| dy | | dx | | dy | | dx | |
| = |
| ⇔∫ |
| =∫ |
| |
| y3 | | x2 | | y3 | | x2 | |
18 cze 23:37
Tadeusz1: super
19 cze 21:07
Mila:
20 cze 00:20