???????
Kajaa : a Too? nic mi nie wychodzi−− Punkt A=(−1,3), B=(−2,0),C=(2,−3) są wieszchołkami równoległoboku
ABCD.Oblicz współrzędne wierzchołka D oraz pole równoległoboku.
18 cze 22:35
18 cze 22:38
Kajaa : nie rozumiem.
18 cze 22:43
bezendu: tam masz to zadanie rozwiązane przez
Bogdana popatrz i spróbuj zrobić
18 cze 22:47
5-latek: Zacznij moze od rysunku −dawaj tutaj
18 cze 22:49
Kajaa : aha no juz bardziej
18 cze 22:51
5-latek: czy mialas wektory ?
18 cze 22:55
18 cze 23:35
Janek191:
A = ( − 1; 3), B = ( − 2; 0)
C = ( 2; − 3), D = ( x; y)
Mamy
→
AB = [ − 2 − (−1) ; 0 − 3 ] = [ − 1; − 3 ]
→
DC = [ 2 − x ; − 3 − y ]
Aby czworokąt ABCD był równoległobokiem, musi zachodzić
→ →
AB = DC
czyli
[ − 1 ; − 3 ] = [ 2 − x ; − 3 − y ]
czyli
− 1 = 2 − x − 3 = − 3 − y
x = 3 y = 0
zatem
D = ( 3; 0 )
=========
Pole równoległoboku
→
AB = [ −1 ; − 3 ]
→
AD = [ 3 − (−1) ; 0 − 3 ] = [ 4 ; − 3 ]
→ →
P = I det ( AB , AD ) I = I ( −1)*(−3) − (−3)*4 I = I 3 + 12 I = 15
==================================================
19 cze 12:14