Geometria
Dina: Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 i 8. Oblicz długości środkowych
wychodzących z wierzchołków kątów ostrych tego trójkąta.
18 cze 21:51
pigor: ..., z warunków zadania , własności środkowych
i tw. Pitagorasa :
s
12= 6
2+4
2 lub s
22 =8
2+3
2 ⇔ s
12= 36+16 lub s
22= 64+6 ⇔
⇔ s
12= 4*13 lub s
22= 70 ⇒
s1= 2√13 lub
s2= √70 . ...
18 cze 22:05
pigor: hmm 3
2= 9 a nie 6

, przepraszam,
18 cze 22:19
Dina: Bardzo dziękuje

Bo mi wyszło tak :
82 + 32 = x2
64+9=x2
73=x2/√
x=√ 73
62 + 42 = y2
36+16=y2
52=y2/√
y=√ 52
18 cze 22:24
Dina:
82 + 32 = x2
64+9=x2
73=x2/√
x=√ 73
62 + 42 = y2
36+16=y2
52=y2/√
y=√ z 52
18 cze 22:29