podzielnosc
zadanie: korzystajac z zasady indukcji matematycznej wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba
zapisana w ukladzie dziesiatkowym za pomoca 3n jedynek jest podzielna przez 3n.
18 cze 19:17
zadanie: ?
18 cze 19:43
zadanie: ?
18 cze 22:19
zadanie: wie ktos?
18 cze 23:12
PW: No pewnie. Nie będę pisał całego dowodu, opowiem jak poczynić krok indukcyjny.
Dla k∊N liczba m, która ma 3k+1 jedynek w zapisie, ma ich 3•3k, a więc 3 razy więcej
niż występująca w założeniu liczba p o 3k jedynek w zapisie dziesiętnym.
Wystarczy zauważyć, że w takim razie
m = p+10kp+102kp,
a ponieważ p jest podzielna przez 3, krok indukcyjny powiódł się.
Obrazkowo m jest sumą
111111...1000000000000... 0 = p•102k (bo ma 2k zer na końcu)
+ 111111...100000... 0 = p•10k (bo ma k zer na końcu)
+ 111111...1 = p
18 cze 23:40
PW: Powinno być:
"a ponieważ p jest podzielna przez 3k".
Krok indukcyjny powiódł się, gdyż po wyłączeniu p przed nawias dostajemy:
m=p(102k+10k+1),
a liczba w nawiasie ma tylko trzy jedynki w zapisie dziesiętnym (reszta cyfr to zera), a więc
jest podzielna przez 3. Liczba p jest podzielna przez 3k, liczba w nawiasie podzielna pezez
3, a zatem m jest podzielna przez 3k+1.
Dopisuję, żeby wniosek "krok indukcyjny powiódł się" był bardziej zrozumiały.
18 cze 23:54
zadanie: dziekuje
19 cze 10:02