Liczby pierwsze
Monikaa: Witam,
Otóż mam takie zadanie
Czy liczba 11....122....2.....11....1 +6 jest pierwsza czy złożona?
pierwszych jedynek jest 14, dwójek jest 7, i kolejnych jedynek 14.
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna.
18 cze 17:51
Mila: Oblicz sumę cyfr pierwszego składnika sumy.
18 cze 17:55
Monikaa: Czyli mam: 1*14=14, 2*7=14, 1*14=14 −> suma to 42 i co z tym zrobić dalej?
18 cze 18:03
Mila: Wniosek − liczba dzieli się przez 3.
18 cze 18:05
Monikaa: Czyli liczba jest złożona? Bo ma więcej niż dwa dzielniki naturalne?
18 cze 18:08
Mila: Dana liczba jest podzielna przez 3 jako suma dwóch liczb podzielnych przez 3 , zatem jest to
liczba złożona
18 cze 23:54