prosty szereg pytanko
stud3: Szereg pytanko:
Jeśli szereg:
oo
En=0bnxn jest rozbiezny w punkcie x=−2 to jest też rozbieżny w punkcie:
a) x=2
b) x=1
c) x=3
jak to mogę sprawdzić jakby zamiast x=−2 była inna liczba?
18 cze 21:49
b.: trzeba wiedzieć, że dla (każdego) szeregu potęgowego postaci ∑bn xn istnieje R ∊ [0, ∞],
zwane promieniem zbieżności, takie, że dla |x|<R szereg jest zbieżny, a dla |x|>R −− rozbieżny
(w zerze zawsze mamy zbieżność)
czyli innymi słowy, na (−R,R) szereg jest zbieżny, poza [−R,R] −− rozbieżny, a w punktach −R
oraz R może być jakkolwiek
no to teraz spróbuj sam(a)
18 cze 21:59
stud3: aa to o to chodzi.. czyli można przyjąć, że R= (−2; 2) gdzie nie wiemy czy na krańcach jest zb
czy rozb.
w takim razie napewo bedzie rozbieżny w x=3 a w x=2 nie wiadomo na pewno czyli poprawna była by
odpowiedź c?
dobrze?

wielkie dzięki za rozjaśnienie
18 cze 22:04
b.: przyjąć R=2 nie można, z założenia wiadomo tylko, że R≤2
ale reszta się zgadza
19 cze 00:14